Orban se vratio iz Moskve i pisao Charlesu Michelu. Procurili detalji iz pisma

Svijet 10. srp 202411:00 2 komentara
Bruxelles
OLIVIER HOSLET/Pool via REUTERS

Procurilo je tajno pismo koje je, nakon posjeta Moskvi, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu poslao Viktor Orban.

Na uvid ga je dobio POLITICO, koji piše “Dmitrij Peskov iz igre, Orban u igru?”, šokiran onime što zovu “maksimalističkim stavovima” po kojima bi Orban komotno, kažu, mogao na audiciju za glasnogovornika Kremlja.

U pismu stoji da vrijeme nije na strani Ukrajine, nego na strani ruskih snaga. Pismo upućenu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i podijeljeno ostalim članovima Europskog vijeća, iznosi Putinova razmišljanja o statusu njegovog rata u Ukrajini i ono što Orban smatra da bi trebali biti sljedeći koraci EU-a.

Ovime završava tjedan “Orbanove diplomacije”, tijekom kojeg je posjetio Kijev, zatim Moskvu i na kraju Peking.

Orban je Michelu napisao da, prema Putinu, vrijeme nije na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga, ne pružajući dokaze za analizu bojišta. Pismo, od 5. srpnja je podijeljeno u devet točaka i ne spominje činjenicu da je Putin bio taj koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022, prenosi Dnevnik.hr.

Moskva spremna razmotriti prekid vatre

Orban, koji je zanijekao da je artikulirao bilo kakvo mišljenje u ime Europskog vijeća ili Europske unije tijekom svog posjeta Moskvi rekao je da ruska strana procjenjuje mjesečne gubitke i gubitke ukrajinskih snaga na 40-50 tisuća vojnika, ne spominjući pritom ruske gubitke u ratu.

Dodao je da je Moskva “spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi skrivenom preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga”, ne objašnjavajući dalje što je Putin pod tim mislio.

U Orbanovu izvješću o sastanku kaže da je poručio Putinu da mnogi tvrde da je u interesu Europe vratiti se u razdoblje gospodarskog rasta temeljeno na trajnom miru što je prije moguće.

“Šansu za mir umanjuje činjenica da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uvjeta za mir”, poručio je Orban.

Europska unija i njezini čelnici uglavnom su prekinuli komunikaciju s Moskvom usred niza sankcija koje je blok uveo protiv Rusije nakon invazije.

Orbanova putovanja

U srijedu će veleposlanici EU-a u Bruxellesu razgovarati o Orbanovim putovanjima.

“Ako sutrašnje izvješće bude u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak”, rekao je za POLITICO sarkastični diplomat EU-a.

Orban je napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još uvijek mogući.

Potom je zaključio da bi Europa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da je SAD sve više ometen kako se približavaju predsjednički izbori u studenom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare