Rusija objavila rezultate referenduma, oglasio se Kremlj

STRINGER / AFP

Proruske vlasti četiriju ukrajinskih pokrajina pod nadzorom Rusije objavile su u utorak da se prema prvim rezultatima referenduma o pripojenju Rusiji izjasnilo 96 posto birača, javljaju ruske agencije.

Vlasti svake od četiriju regija – Luhanska, Donecka, Hersona i Zaporižija –  potvrdile su da se “za” pripojenje Rusiji izjasnilo između 96 i 98 posto birača na referendumima koje je međunarodna zajednica nazvala “lakrdijom”.

Podaci o tako visokom izjašnjavanju za aneksiju temelje se na 20 do 27 posto glasova, javljaju agencije Ria Novosti, Tass i Interfax, prenosi agencija AFP.

VEZANE VIJESTI

Utorak je bio završni dan referenduma u čettiri navedene regije istoka Ukrajine koje je međunarodna zajednica, posebno zapadne zemlje, nazvala kršenjem ukrajinskih zakona i međunarodnog prava bez minimuma demokratskih standarda.

Zapadni mediji procjenjivali su da se očekuje potpora pridruživanju Rusiji iznositi oko 80 do 90 posto.

Potom bi separatisti trebali podnijeti službeni zahtjev ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da uđu u sastav teritorija Rusije.

Kremlj je dao do znanja da bi se to moglo dogoditi brzo.

Ruske snage uglavnom kontroliraju teritorij četiriju regija koje predstavljaju oko 15 posto Ukrajine, ili otprilike teritorij veličine Portugala, dok je Krim, anektiran 2014., veličine Belgije. Ruski parlament – Duma – mogao bi formalizirati aneksiju u sljedećih nekoliko dana.

“Nakon referenduma o pristupanju teritorija Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine, njihov pravni status će se drastično promijeniti, što će donijeti određene posljedice po zaštitu građana”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Na pitanje novinara da li će se situacija u Donbasu, Hersonskoj i Zaporiškoj oblasti popraviti nakon referenduma i da li će biti manje granatiranja Donbasa, Peskov je odgovorio da to ovisi o ukrajinskoj strani.

Kremlj je ranije priopćio da će se nakon referenduma napad na te teritorije smatrati napadom na ruski teritorij.

Na pitanje hoće li se donijeti odluka o stvaranju novog federalnog okruga, Peskov je rekao da Kremlj nikada ne najavljuje pojavu takvih predsjedničkih poteza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.