Prosvjedi protiv nasilja nad ženama u Francuskoj, okupili se deseci tisuća ljudi

Svijet 19. stu 202221:08
Izvor: REUTERS/Benoit Tessier

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u subotu u Francuskoj nezadovoljni zbog nedjelotvornosti pravosuđa u slučajevima seksističkog i spolnog nasilja, tražeći novi zakon.

Pet godina nakon pojave pokreta #MeToo, gotovo 90 organizacija, sindikata i lijevih stranaka pozvalo je na prosvjede prije Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog.

U Parizu se tijekom poslije podneva okupilo 80.000 ljudi, po ocjeni organizatora, a 18.500 po ocjeni policije.

“Jake smo i ponosne, feministkinje smo, radikalne i ljutite”, izvikivale su prosvjednice dok su druge izvikivale “MeToo svuda, pravosuđe nigdje”.

Na transparentima u ljubičastoj boji, simbolu borbe protiv nasilja, moglo se pročitati “muški koji zapovijedate, kime se smatrate?”, “stop kulturi silovanja” i “vjerovati žrtvama spašava život”.

Prosvjednici su u povorci prošetali ulicama u Rennesu, Lilleu, Metzu, Marseilleu i Toulouseu.

Organizacije traže novac iz proračuna od dvije milijarde eura na godinu, ali i “okvirni zakon” po kojemu bi se uvele “specijalizirane brigade i sudske nadležnosti”, financijsku pomoć za “siguran smještaj” žena žrtava nasilja, 15.000 dodatnih mjesta za smještaj i više sati nastave o spolnom i emotivnom životu u školi.

Ogorčenost feminističkih organizacija potiče velik broj ubojstava žena – već sto od siječnja, po podatcima jedne udruge, a lani ih je po službenim podatcima bilo 122 – i pasivnost političke elite koja ne želi smijeniti dužnosnike optužene za nasilje nad ženama.

Od 2017. do 2021. francusko ministarstvo unutarnjih poslova prijavilo je dvostruki broj silovanja i pokušaja silovanja koji se sa 16.900 popeo na 34.000.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar