Prva skupina civila evakuirana iz Azovstala

Svijet 01. svi 202207:02
REUTERS/Alexander Ermochenko

Prva skupina civila izvučena je preko noći sa subote na nedjelju iz čeličane Azovstal, posljednjeg džepa ukrajinskog otpora u Mariupolju, u istočnoj Ukrajini.

Izlazak dvadesetak civila iz podzemlja ovog golemog industrijskog kompleksa iznenadio je mnoge, jer su svi dosadašnji pokušaji evakuacije propali u lučkom gradu na jugoistoku, gotovo potpuno uništenom nakon višetjedne opsade.

Pukovnija Azov, koja brani ovu industrijsku zonu, govorila je o “dvadeset civila, žena i djece”.

“Oni su prebačeni na dogovoreno mjesto i nadamo se da će biti evakuirani u Zaporožje, na teritorij pod kontrolom Ukrajine. Nadamo se da će se taj proces nastaviti i da ćemo uspjeti evakuirati sve civile”, kazao je Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika pukovnije u videu objavljenom na Telegramu.

Nekoliko sati ranije službena ruska agencija Tass objavila je da je skupina od 25 civila, uključujući šestero djece, uspjela izaći iz Azovstala, iz podzemnih galerija koje datiraju iz sovjetskog doba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuo se na to u svom video obraćanju u subotu navečer.

“Činimo sve kako bismo osigurali da se misija evakuacije iz Mariupolja provede”.

Prema novim satelitskim snimcima tvrtke Maxar Technologies snimljenim 29. travnja, gotovo sve zgrade u čeličani Azovstal su uništene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.