Putin potpisao novi strateški dokument ruske mornarice: SAD je glavna prijetnja

Svijet 31. srp 202213:161 komentar
Izvor: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je potpisao novu mornaričku doktrinu u kojoj je SAD određen kao najveći ruski protivnik, a u dokumentu se najavljuju i ruske morske ambicije na područjima poput Arktika i Crnog mora.

Govoreći povodom Dana ruske mornarice u bivšoj carskoj prijestolnici Sankt Peterburgu Putin je hvalio Petra Velikog, cara koji je osnovao taj grad, jer je Rusiju učinio morskom velesilom.

Nakon pregleda mornarice Putin je održao kratki govor u kojem je obećao da će pomorske snage uskoro dobiti hiperzvučne rakete Cirkon koje je prozvao jedinstvenima u svijetu. Upozorio je da Rusija ima dovoljnu vojnu snagu da porazi bilo kojeg agresora.

Nedugo prije govora Putin je potpisao 55 stranica dugu doktrinu u kojoj se postavljaju široki strateški ciljevi mornarice. Navodi se ambicija da ona postane „velika pomorska sila“ koja će djelovati u cijelom svijetu.

VEZANE VIJESTI

Najveća prijetnja Rusiji, stoji u dokumentu, „strateška je politika SAD-a koji želi dominirati svjetskim oceanima“, kao i NATO-vo djelovanje koje je sve bliže ruskim granicama.

Rusija bi mogla primjereno iskoristiti svoju vojnu moć u svjetskim oceanima ako ne uspije djelovati diplomatskim ili ekonomskim putem, stoji u doktrini.

Putin tijekom svog govora nije spomenuo invaziju na Ukrajinu, no u dokumentu se najavljuje „opsežno jačanje ruskog geopolitičkog položaja“ u Crnom i Azovskom moru. Kao područje od posebne važnosti izdvojen je Arktik.

Ruska obala duga je 37.650 kilometara te se proteže od Japanskog do Bijelog mora, a uključuje i Crno more i Kaspijsko jezero.

Putin je u govoru rekao da će mornarica dobiti Cirkone „u narednim mjesecima“.

„Fregata Admiral Gorškov bit će prva koja će ići na borbene zadatke s tim zastrašujućim oružjem“, dodao je.

„Ključna je sposobnost ruske mornarice. Ona može brzinom munje odgovoriti svima koji se odluče ugroziti naš suverenitet i slobodu“, zaključio je Putin.

Hiperzvučne rakete mogu putovati devet puta brže od brzine zvuka, a Rusija je prošle godine provela testna lansiranja Cirkona s borbenih brodova i podmornica.

U nedjelju na Krimu proruski guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev priopćio je kako su ukrajinske snage pogodile sjedište ruske crnomorske flote, ozlijedivši petoro ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar