Putinovi saveznici ismijavaju rusku vojnu elitu: “Treba ih bose slati na front”

Rat u Ukrajini 03. lis 202214:211 komentar
Izvor: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Povlačenje ruskih snaga iz strateški važnog grada u istočnoj Ukrajini potaknulo je dva moćna saveznika predsjednika Vladimira Putina da učine nešto rijetko u modernoj Rusiji: javno ismijavaju rusku ratnu mašineriju.

Gubitak Limana dirnuo je u živce Ramzana Kadirova, čelnika Čečenije. Bliski Putinov saveznik, Kadirov, sugerirao je da bi Rusija trebala razmotriti upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini kao odgovor na gubitak ovog uporišta.

Nuklearno upozorenje dospjelo je na naslovnice, ali njegov javni prijezir prema najvišim ruskim generalima mogao je biti jednako značajan u Rusiji u kojoj je javno kritiziranje ratnih napora tabu tema.

VEZANE VIJESTI

“Nepotizam u vojsci neće dovesti ni do čega dobroga”, rekao je Kadirov, dodajući da bi zapovjedniku ruskih snaga na tom području trebalo oduzeti odlikovanja i poslati ga na prvu crtu bojišnice s oružjem da krvlju spere svoju sramotu.

Takav javni prijezir prema generalima koji vode ruski rat značajan je jer ukazuje na razinu frustracije unutar Putinove elite zbog vođenja rata. S druge strane, takve izjave su u kontradiktornosti s kontroliranim narativom koji Kremlj pušta u javnost.

Kadirov, koji podržava rat i poslao je mnoge svoje čečenske jedinice u borbu, rekao je da je njegova kritika bila gorka istina o ruskim borbenim snagama koje su, kako je rekao, dopustile netalentiranim mediokritetima da iznevjere zemlju, piše Reuters.

Ruski dužnosnici kažu da povijest ruskog ratovanja pokazuje da borbe često započinju loše sve dok se vojska ne uspije pravilno organizirati. Otpisivanje Rusije je, kažu, loš potez.

Totalni rat?

Nakon više od sedam mjeseci rata u kojemu je pogino desetak tisuća ljudi i koji je doveo do najveće konfrontacije sa Zapadom od Kubanske krize 1962., čak i oni najosnovniji ratni ciljevi Rusije daleko su od ostvarenja.

Ogromna vojska bivše supersile ponižena je na bojnom polju od strane znatno malobrojnije ukrajinske vojske koju SAD i zapadne sile pomažu u vidu oružja i obavještajnih podataka i savjeta.

Proruski dužnosnik u ponedjeljak je potvrdio ukrajinsko napredovanje duž zapadne obale rijeke Dnjepar u regiji Herson u južnoj Ukrajini, jednoj od četiri regije koju je Putin anketirao prošlog tjedan, čime su potvrđeni navodi o novom neuspjehu za Moskvu.

VEZANE VIJESTI

Putin sada tvrdi da je Rusija u egzistencijalnoj borbi sa Zapadom kojeg optužuje da želi uništiti njegovu zemlju. Ruski lider poručuje da će njegove snage trijumfirati u Ukrajini te da stvari tek sada postaju ozbiljne.

A na ruskoj državnoj televiziji u uobičajenoj nacionalističkoj retorici pokazuju se znaci poniznosti…

“Stvarno bih volio da napadnemo Kijev i zauzmemo ga sutra, ali svjestan sam da će djelomična mobilizacija potrajati. Neko vrijeme nam neće biti lako. Ne bismo trebali sada očekivati dobre vijesti”, rekao je na državnoj televiziji Rossiya 1 ruski televizijski voditelj i jedan od glavnih Putinovih propagandista, Vladimir Solovjov.

Ruska elita

Čečenski čelnik rekao je da je prije dva tjedna pred Valerijem Gerasimovim, načelnikom ruskog glavnog stožera, iznio mogućnost poraza kod Limana, ali da je Gerasimov odbacio tu ideju.

Gerasimov (67) je treći najmoćniji čovjek u ruskoj vojsci nakon Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua. Nakon što je 2012. Šojgu dobio ministarsku poziciju, Gerasimov je dobio najviši vojni položaj.

“Ne znam o čemu ministarstvo obrane izvještava vrhovnog zapovjednika (Putina), ali po mom osobnom mišljenju treba poduzeti drastičnije mjere”, rekao je Kadirov.

Jevgenij Prigožin, močni osnivač Wagnerove skupine plaćenika, komentirao je izjave čečenskog lidera i čestita Kadirovu.

“Rasturaš, čovječe!”, poručio je Prigožin, poznatiji kao “Putinov kuhar” zbog ugovora njegove tvrtke o ugostiteljstvu u Kremlju, stoji u priopćenju.

“Sve te gadove treba poslati bose na front s automatskim puškama”, dodao je on.

Na pitanje treba li njegove riječi smatrati kritikom koja je upućena ruskom ministarstvu obrane, Prigožin je odgovorio ironijom: “Bože sačuvaj”.

“Ove izjave nisu kritika, već samo izraz ljubavi i potpore”, rekao je Prigožin, za kojeg SAD kaže da vodi plaćeničku vojsku koja je sudjelovala u sukobima u Maliju, Srednjoafričkoj Republici, Libiji i Siriji.

“Ja, a još više Kadirov, smo najkulturniji ljudi”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar