Razljutio ih jedan sastanak: Kina digla u zrak deset zrakoplova

Svijet 31. ožu 202311:45 0 komentara
Taiwan Presidential Office/Handout via REUTERS / Ilustracija

Devet kineskih zrakoplova prešlo je središnju liniju Tajvanskog tjesnaca u petak, priopćilo je tajvansko ministarstvo obrane, nekoliko dana nakon što je Peking zaprijetio odmazdom ako se predsjednica Tsai Ing-wen sastane s predsjednikom Zastupničkog doma SAD-a Kevinom McCarthyjem.

Peking, koji svojata Tajvan usprkos prigovorima demokratski izabrane vlasti, izražava nezadovoljstvo zbog pojačane potpore SAD-a Tajvanu. Tsai je stigla u SAD u srijedu, zaustavivši se tamo na svom putu prema Srednjoj Americi.

Očekuje se da će se sastati s McCarthyjem u Los Angelesu na povratku u Taipei u travnju, a Kina je u srijedu zaprijetila neodređenom odmazdom ako se taj sastanak održi.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je devet kineskih zrakoplova prešlo neformalnu liniju razgraničenja na sjevernom, središnjem i južnom dijelu.

Tajvanske oružane snage odgovorile su korištenjem vlastitih zrakoplova i brodova za praćenje situacije oslanjajući se na načelo neizazivanja sukoba, priopćilo je ministarstvo.

“Raspoređivanjem snaga komunističke vojske namjerno se stvorila napetost u Tajvanskom tjesnacu. Ne samo da se time potkopava mir i stabilnost, već to ima i negativan učinak na regionalnu sigurnost i gospodarski razvoj”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo je osudilo “iracionalne postupke” Pekinga.

Tsai je, tijekom svog prvog boravka u SAD-u od 2019. na događaju u organizaciji think tanka Hudson Institute u četvrtak u New Yorku rekla da je za rastuće napetosti odgovorna Kina.

“Kina namjerno podiže napetosti, ali Tajvan uvijek reagira oprezno i smireno, kako bi svijet vidio da je Tajvan odgovorna strana”, kazala je.

‘Sve pripreme’

Visoki tajvanski dužnosnik upoznat sa sigurnosnim planiranjem rekao je Reutersu da su kineski zrakoplovi samo “malo” prešli crtu razgraničenja i da nisu zabilježena neobična kretanja kineskih brodova.

Kina je organizirala ratne vježbe oko Tajvana prošlog kolovoza nakon posjeta Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi, a od tada je nastavila svoje vojne aktivnosti u blizini Tajvana, iako u smanjenom opsegu.

Tajvanski dužnosnik rekao je da Kina vjerojatno neće ponoviti tako velike vježbe jer trenutno provodi “ofenzivu šarma” prema stranim političkim i poslovnim liderima pa bi eskalacija vojnih tenzija poslala “konfliktne poruke” svijetu.

Ipak, istaknuo je kako je Tajvan “proveo sve pripreme u slučaju da Kina reagira iracionalno”.

“Što međunarodna zajednica više obraća pažnju na Tajvan, oni se više uzrujavaju”, dodao je.

Kina nikada nije službeno priznala crtu razgraničenja, koju je američki general osmislio 1954. na vrhuncu hladnoratovskog neprijateljstva, iako ju je njena vojska uglavnom donedavno poštivala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!