Reuters: Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali se u tajnosti

Izvor: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali su se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prošli tjedan kako bi razgovarali o mogućoj razmjeni zatvorenika što je pak povezano s povratkom ruskog izvoza amonijaka u Aziju i Afriku preko Ukrajine, otkrili su izvori upoznati sa sastankom.

Reuters doznaje da su pregovore koordinirali arapski dužnosnici, a Ujedinjeni narodi nisu bili uključeni unatoč njihovoj velikoj ulozi u pregovorima i inicijativi za izvozom prehrambenih proizvoda iz ukrainskih luka na Crnom moru. Amonijak se inače koristi u poljoprivrednoj industriji za proizvodnju gnojiva.

VEZANE VIJESTI

Pregovori o razmjeni zarobljenika su se proširili i dotaknuli prepreka u olakšavanju globalne nestašice hrane deblokadom ukrajinskih i ruskih luka.

Ruski i ukrajinski predstavnici doputovali su u Abu Dabi 17. studenog gdje su razgovarali o dozvoli Rusije da nastavi s izvozom amonijaka u zamjenu za razmjenu velikog broja ukrajinskih i ruskih zarobljenika.

Ukrajinski veleposlanik u Turskoj Vasil Bodnar rekao je za Reuters da je “puštanje ratnih zarobljenika dio pregovora o otvaranju ruskog izvoza amonijaka”, dodajući da traže način da se izvoz u svakom slučaju nastavi.

Putin je u srijedu rekao da ruski dužnosnici nastavljaju raditi na deblokadi ruskog gnojiva koje je zapelo u europskim lukama i na nastavku izvoza.

Nema službenih brojki o zarobljenicima

Izvor ruskog amonijaka može se odvijati samo kroz postojeću infrastrukturu u Crnom moru. Cjevovod prenosi do 2,5 milijuna tona amonijaka godišnje iz ruske regije Volga do ukrajinske luke Pivdenji na Crnom moru da bi se otamo prevozio međunarodnim kupcima. Međutim, cjevovod je nakon invazije 24. veljače zatvoren.

Izvoz amonijaka nije bio dio dogovora koje je UN isposlovao kako bi se vratio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka. Ipak, njihovi su stručnjaci optimistični oko dogovora oko amonijaka.

Razmjena zarobljenika – Rusi puštaju više od 100 ukrajinskih zarobljenika početkom studenog / Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postavio je javno nekoliko uvjeta prije nego se Rusiji dozvoli ponovni izvoz amonijaka, među ostalim razmjenu zatvorenika i ponovno otvaranje luke Mikolajiv na Crnom moru.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu objavile službene brojke o ratnim zarobljenicima od početka invazije. Krajem listopada Zelenski je rekao da je Rusija od ožujka oslobodila ukupno 1.031 zatvorenika.

Rusija: Sankcije otežavaju izvoz

Ujedinjeni Arapski Emirati, poput Saudijske Arabije, održava bliske odnose s Moskvom unatoč pritiscima sa Zapada. Njihov je predsjednik Mohammed bin Zayed al-Nahyan posjetio je Moskvu prošli mjesec gdje je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti da Abu Dabi posreduje u ovom problemu.

Ukrajina je veliki proizvođač žitarica i biljnog ulja. Rusija je pak najveći svjetski izvoznik pšenice i veliki opskrbljivač gnojivom na globalnim burzama.

Od srpnja Moskva se žali da je izvoz pšenice i gnojiva, premda nije direktno pogođen sankcijama, ograničen jer sankcije izvoznicima otežavaju procese naplate ili osiguranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.