Rishi Sunak će biti novi britanski premijer

Svijet 24. lis 202215:11 > 15:371 komentar
Izvor: Daniel LEAL / AFP

Rishi Sunk bit će novi britanski premijer nakon što je njegova protukandidatkinja Penny Mordaunt povukla svoju kandidaturu.

On je treći britanski premijer u manje od dva mjeseca, nakon ostavki Liz Truss i Borisa Johnsona.

Sunakovo obraćanje na kraju nije bilo za novinare, već se u posebnoj sobi obratio dijelu britanskih zastupnika.

Boris Johnson povukao se iz utrke u nedjelju rekavši kako je shvatio da je, premda ima dovoljnu potporu da uđe u finale, zemlji i Konzervativnoj stranci potrebno jedinstvo.

Sunak je u nedjelju potvrdio da se kandidira za mjesto premijera nakon ostavke Liz Truss.

“Ujedinjeno Kraljevstvo sjajna je zemlja, no suočavamo se s dubokom gospodarskom krizom”, rekao je na Twitteru. “To je razlog zbog kojeg se kandidiram za čelnika Konzervativne stranke i vašeg novog premijera”, poručio je tada.

Postao ministar financija u Johnsonovoj vladi

Podsjetimo, Sunak je prvi put na sebe skrenuo pozornost u zemlji kada je, u dobi od 39 godina, postao ministar financija pod Johnsonom upravo kad je pandemija covida-19 stigla u Britaniju.

Sunak je pohvalio Johnsona rekavši da “ćemo mu uvijek biti zahvalni” za njegove postupke tijekom pandemije covida i rata u Ukrajini

Sunak će biti prvi premijer indijskog podrijetla u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ministar vanjskih poslova: Ovo je pozitivan potez

Reagirajući na vijest da će Rishi Sunak biti novi premijer Ujedinjenog Kraljevstva, ministar vanjskih poslova James Cleverly kaže za BBC da je to “vrlo pozitivan potez”.

Cleverly, koji je prvotno podržao bivšeg premijera Borisa Johnsona, kaže da je Sunak najiskusniji kandidat za vođenje zemlje, dodajući da je on “pametan i talentiran čovjek”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar