Rusi navalili i na privatne avione, za bijeg plaćaju sumanute cifre

Svijet 27. ruj 202213:53
Izvor: Sebastian Grochowicz on Unsplash / ilustracija

Sjedala u privatnim zrakoplovima iz Moskve razgrabila su se nakon što je Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata, a odljev dodatno potiče raširena bojazan da bi Kremlj ovog tjedna mogao zatvoriti svoje granice za vojno sposobne muškarce.

Sjedalo u privatnom zrakoplovu plaćaju između 22.000 i 28.000 eura, dok se cijena najma aviona s osam sjedala kreće od oko 90.000 do 157.000 eura, što je višestruko skuplje od uobičajene cijene. Iako se u prvom redu radi o bogatim Rusima, za izlaz iz zemlje privatnim avionima odlučuju se i drugi, javlja Guardian.

Prema ruskim poslovnim novinama Kommersant, jedna tvrtka za dizajn videoigara u Moskvi unajmila je cijeli let kako bi izvukla zaposlenike iz zemlje. A ima i onih koji daju svoje ušteđevine samo da bi se domogli slobode.

VEZANA VIJEST

“Dobivamo potpuno novu bazu klijenata koja nikad prije nije letjela privatno. Mnogi su kojima je ostalo nešto viška novca i žele pobjeći”, kazao je Eduard Simonov, čelnik tvrtke FlightWay, jedne od kompanija koja nudi privatne letove.

Dodao je da bilježe porast jednosmjernih letova za Armeniju, Tursku, Kazahstan i Dubai, koji Rusima dopuštaju ulazak bez viza.

Navalu osjećaju i u Your Charter, kompaniji specijaliziranoj za organizaciju privatnih letova.

“Situacija je trenutno potpuno luda. Uobičajeno smo dobivali 50 zahtjeva dnevno, a sada je to oko 5000”, rekao je Jevgenij Bikov, direktor kompanije.

Većina jednosmjernih komercijalnih avionskih karata za iduće dane je rasprodana pa od djelomične mobilizacije Rusi bježe i cestovnim putevima. Na ruskim graničnim prijelazima danima traju kilometarske gužve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar