Rusi se pomamili za stanovima u okupiranom Mariupolju: “Glavno da je na moru”

Svijet 11. kol 202317:56 1 komentar
STRINGER / AFP

Prošla je godina dana otkako su ruske snage zauzele ukrajinski Mariupolj. Grad se obnavlja, a mnogi Rusi nadaju se tamo kupiti stan ili kuću

Prema podacima UN-a oko 90 posto zgrada je oštećeno ili uništeno ruskim granatiranjem tijekom iscrpljujuće dvomjesečne opsade. Ubijene su tisuće civila, a grad je napustilo oko 350.000 ljudi od prijeratnih 430.000 stanovnika.

Čini se da sada okupacijske vlasti, piše BBC, namjeravaju “rusificirati” grad, promijeniti putokaze na ukrajinskom jeziku u ruske, uvesti ruski nastavni plan i program u škole i natjerati preostale stanovnike da uzmu ruske putovnice, prenosi tportal.

Prema satelitskim snimkama izgleda kako Rusija nastoji preoblikovati tkivo grada.

‘Pronašao sam imanje. Mariupolj će biti prekrasan grad’, rekao je za BBC Vladimir iz arktičkog ruskog grada Murmanska. On, zajedno s ostalima s kojima je BBC razgovarao, nije htio reći svoje puno ime. Vladimir je jedan od mnogih Rusa koji su posljednjih mjeseci tražili nekretninu u okupiranom gradu preko VKontaktea, najpopularnije ruske društvene mreže.

Vladimir kaže da je već prodao svoj stan u rodnom gradu i da će se uskoro s cijelom obitelji preseliti u Mariupolj. ‘Glavno da je na moru’, rekao je, dodavši da sada ide jer su cijene niske.

Vladimirove izjave slične su porukama što milijuni Rusa mogu čuti preko medija pod kontrolom Kremlja. Državna televizija objavljuje blistava izvješća iz Mariupolja koja govore o rekordno brzoj obnovi i povratku normalnog života u grad.

“Na mjestu ruševina niču novi stambeni blokovi, vrtići, škole – sve se obnavlja najmodernijom tehnologijom'” kaže se u jednom izvješću državne TV postaje Rossiya 1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare