Rusi optužuju: Tvrde da su Ukrajinci otrovali guvernere dviju pobunjenih pokrajina

Svijet 19. velj 202414:23 0 komentara
Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je Ukrajina otrovala guvernere ukrajinskih regija Hersona i Luganska koje je postavila Moskva, iako su obojica još uvijek živi.

U brifingu objavljenom na internetu, ministarstvo je reklo da je Ukrajina u prosincu 2023. otrovala guvernera Luganska Leonida Pasečnika kojeg je imenovala Moskva, a u kolovozu 2022. guvernera Hersona Vladimira Saldu.

Regije Herson i Lugansk bile su među četiri ukrajinske pokrajine za koje je Rusija izjavila da ih je pripojila u rujnu 2022., iako nije u potpunosti kontrolirala niti jednu od njih.

Na brifingu je rečeno da je 5. prosinca Pasečnik, bivši časnik u ukrajinskoj sigurnosnoj službi SBU koji je postao proruski separatist, “zadobio teško trovanje fenolnim spojevima”. Nisu dane informacije o njegovu trenutnom zdravstvenom stanju.

Rečeno je da je Saldo, bivši gradonačelnik grada Hersona i proruski zastupnik u ukrajinskom parlamentu, hospitaliziran 9. kolovoza 2022. sa simptomima trovanja.

Ruske vlasti u Hersonu rekle su u kolovozu 2022. da se Saldo razbolio, ali nisu rekli da je bio otrovan. Saldo se od tada vratio dužnosti u dijelu regije Hersona koji je pod kontrolom Rusije.

Ukrajina je izvela niz napada na ruske dužnosnike u dijelovima zemlje koje drži Moskva otkako su deseci tisuća ruskih vojnika ušli u zemlju u veljači 2022.

Nekoliko je ruskih dužnosnika ubijeno, a više ih je ranjeno u bombaškim napadima i pucnjavi za koje je Moskva okrivila Ukrajinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!