Rusija prijeti Litvi ozbiljnim posljedicama zbog sankcija, stigla reakcija Litve

Svijet 21. lip 202216:31 > 16:36
Izvor: OZAN KOSE / AFP / ILUSTRACIJA

Nakon što je Litva obavijestila Kalinjingrad da će tranzit neke robe iz Rusije u tu regiju biti ograničen od 18. lipnja zbog sankcija EU, uslijedio je niz oštrih reakcija iz Rusije.

Oglasio se prvo guverner Kalinjingradske regije Antron Alikhanov i poručio da je taj potez nelegitiman jer krši sporazume na koje se zemlja obvezala pri ulasku u EU. Reagirala je, između ostalih, i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova zaprijetivši danas da je Litva trebala znati da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama zbog takvog ograničenja.

VEZANA VIJEST

“Oni bi trebali biti svjesni posljedica, a posljedice će uslijediti, nažalost”, rekla je Zaharova za televizijski kanal Solovyov Live, prenijela je ruska agencija TASS.

Dodala je da Rusija neće pokušati pronaći formulu za smirivanje situacije ako ocijene odluke drugih zemalja kao “otvoreno neprijateljske”.

“Takvi koraci su nedopustivi, oni će izazvati odgovarajući odgovor”, kazala je Zaharova.

Ruski senator Andrej Klišas kazao je da bi blokada mogla natjerati Rusiju da uzvrati “vrlo teškim i apsolutno legitimnim mjerama”, dok je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio da odluka Litve zahtijeva neke ozbiljne analize nakon kojih će Rusija odlučiti o uzvratnim mjerama.

Reagirala i Litva

Litva nije uvela blokadu Kalinjingradskoj regiji, izjavila je litvanska premijerka Ingrida Simonyte osvrćući se na oštre reakcije iz Rusije.

“Nema blokade Kalinjingrada. Samo se od prošlog vikenda primjenjuju sankcije na dio robe koja je obuhvaćena novim paketom sankcija protiv Rusije, a o tim su sankcijama obaviješteni klijenti željeznice i ugovorne strane te im se dalo do znanja da takvu robu ne mogu pretovariti i transportirati”, poručila je Simonyte, prenosi Interfax.

Napomenula je da se prevozi sva ostala roba koja nije pod sankcijama, kao i da je nastavljen tranzit putnika koji se odvija prema posebnom sporazumu između Europske unije, Rusije i Litve.

Istaknula je da se dobra volja Litve ogleda i iz činjenice da nije raskinula sporazum o prijevozu putnika s Rusijom kada ga Rusija nije mogla platiti zbog međunarodnih sankcija nametnutih njezinim bankama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar