Rusija tvrdi: Ukrajina je upotrijebila otrov protiv ruske vojske

Rat u Ukrajini 20. kol 202216:58 > 22:49 0 komentara
REUTERS / Alexander Ermochenko / Ilustracija

Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da je Ukrajina upotrijebila otrovne tvari protiv ruske vojske u Zaporižju.

Rusija navodi da je “režim ukrajinskog predsjednika Zelenskog odobrio terorističke akte koji se odnose na upotrebu kemijskih otrova protiv ruskog vojnog osoblja i civila. Dana 31. srpnja rusko vojno osoblje koje je obavljalo zadaće u području selo Vasiljevka u regiji Zaporižje prebačeno je u vojnu bolnicu sa znakovima teškog trovanja”, poručili su iz ministarstva.

VEZANE VIJESTI

Pregledima je utvrđeno da je u ruskim vojnicima pronađena otrovna tvar botulinski toksin tipa B, tvrdi rusko ministarstvo.

Ruska državna agencija RIA Novosti prenosi da su i stručnjaci iz glavnog instituta za istraživanje i vojnu medicinu ruskog ministarstva obrane u Sankt-Petersburgu proveli dodatnu analizu, koja je potvrdila preliminarnu dijagnozu.

Osim toga, ministarstvo je najavilo pripremu dokumenata koji potvrđuju čin kemijskog terorizma od strane Ukrajine te da će oni u bliskoj budućnosti biti poslani Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW ).

Ministarstvo obrane također je napomenulo da Rusija provodi dodatnu istragu o trovanju čelnika uprave u Hersonu, Vladimira Saldoa, kemijskim bojnim otrovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.