Ruska Duma usvojila zakon o zabrani LGBT propagande za sve uzraste

Svijet 23. stu 202217:18
Izvor: Raphael Renter on Unsplash / ilustarcija

Državna Duma Rusije usvojila je u drugom čitanju zakon o zabrani LGBT propagande, kao i propagiranja pedofilije i promjene spola u Rusiji. Sličan zakon je već na snazi od 2013. godine, ali se odnosio samo na maloljetnike, a novi zakon se odnosi na sve uzraste. Aktivisti za ljudska prava strahuju da će zakon inkriminirati svako javno spominjanje LGBT osoba.

Dokument predviđa zabranu propagande netradicionalnih seksualnih odnosa i pedofilije u medijima, na internetu, u reklamama, književnosti i kinima. Zakon također zabranjuje pozivanje tinejdžera na promjenu spola na internetu, medijima, knjigama, audiovizualnim uslugama, filmovima i reklamama.

VEZANA VIJEST

Zabranjeno je izdavanje potvrde o iznajmljivanju filma ako sadrži materijal koji promovira netradicionalne seksualne odnose i sklonosti.

Državna Duma je podržala zakon prema kojem će organizacija, koju ovlasti vlada, biti odgovorna za praćenje relevantnih nezakonitih informacija. Rusko medijsko regulatorno tijelo (Roskomnadzor) će, navodi se u dokumentu, utvrditi proceduru za praćenje interneta i blokiranje stranica koji krše zakon o propagandi.

Aktivisti za ljudska prava i aktivisti koji rade s LGBT grupama smatraju da će novi zakon onemogućiti rad organizacijama, povećati ne samo represiju, već i stupanj svakodnevne mržnje prema LGBT osobama, te da će negativno utjecati na psihu LGBT tinejdžera. Više puta su izjavljivali da bi zakon narušio prava društva u cjelini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar