Rusi reagirali na Vučićevu odluku: “Niti je on Erdogan niti je Srbija Turska”

Svijet 07. lip 202313:07 0 komentara
Daniren / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Ruski medij RIA Novosti objavio je veliki tekst o tome kako je "Beograd naučio Rusiju lekciju", a u kojem se autor David Narmania osvrnuo na naovode o isporuci srpskog oružja Oružanim snagama Ukrajine.

Narmania za RIA Novosti piše da je povod za ovaj tekst izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je kazao da oružje proizvedeno u Srbiji može dospjeti u rukse Oružanih snaga Ukrajine.

“Je li moguće da se to dogodi? Nema sumnje. No, aleternativu imamo? Da ne proizvodimo (oružje)? Da ne prodajemo?”, kazao je Vučić.

Ista tema pojavila se krajem veljače: tada se pokazalo da srpske granate M-21 za MLRS Grad isporučuju Oružanim snagama Ukrajine. Naravno, ne izravno, nego preko Turske, koja ga prodaje Slovačkoj, a ona Ukrajini.

Vučić je u novom intervjuu istaknuo i da će se Beograd pridružiti zabrani preprodaje tehnologije dvojne namjene Moskvi. “Nećemo biti centar za ponovni izvoz bilo čega u Rusiju”, rekao je.

“Vučić nije Erdogan”

Kako piše Narmania, došao je trenutak da se stigmatizira izdajicu, no postoji nekoliko važnih “ali”.

Naime, on objašnjava se Srbija našla u stisku onih koji joj žele nažao i da je oni žele obilježiti kao posljednjeg ruskog saveznika u Eruopi. Podsjeća i na eskalaciju na Kosovu, navodeći da je to posljedica ranjive pozicije Beograda.

“Imamo partnera koji je, prije početka specijalne vojne operacije (kako Rusija naziva rat u Ukrajini), vješto sjedio na dvije stolice, surađujući i s Moskvom i Bruxelessom. Ali, Vučić nije Erdogan i Srbija nije Turska pa se u trenutnim uvjetima Beogradov manevarski prostor suzio se na iglene uši”, piše Narmania.

Dodaje da cilj Zapada bio izbaciti Ruse iz Europe te da je bilo samo pitanje trenutka kada će povući Srbiju iz ruske orbite. Zaključuje da se velike riječi poput “prijatelji” i “braća” u međunarodnoj politici mogu koristiti samo pod navodnicima, a osobito u ovom teškom razdoblju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.