SAD pokrenuo osvetničke napade na ciljeve u Iraku i Siriji

Svijet 02. velj 202422:40 0 komentara
Planet Labs PBC/Handout via REUTERS

SAD je započeo zračne napade na skupine koje podržava Iran u Siriji i Iraku nakon napada dronom na vojnu bazu u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, rekla su dva američka dužnosnika za CBS News.

Američki vojnici u regiji više su puta bili meta iranskih posrednika u Iraku i Siriji od izbijanja sukoba između Izraela i Gaze prošlog listopada, no ovo je bio prvi incident u kojemu su američki vojnici poginuli, piše BBC. Američka obavještajna služba vjeruje da je dron korišten za napad proizveo Iran.

Kako navodi SkyNews citirajući sirijsku državnu televiziju, “nekoliko” ljudi je ubijeno i ozlijeđeno u “američkoj agresiji na Badiji i sirijsko-iračkoj granici”.

Kako piše SkyNews, Središnje zapovjedništvo SAD-a objavilo je više detalja o napadima, navodeći da je pogođeno više od 85 ciljeva.

“Objekti koji su pogođeni uključivali su zapovjedne i kontrolne operativne centre, obavještajne centre, rakete i projektile i skladišta bespilotnih letjelica, te logističke objekte i objekte lanca opskrbe streljivom milicijskih skupina i njihovih sponzora koji su omogućili napade na američke i koalicijske snage”, navodi se u objavi Središnjeg zapovjedništva SAD-a.

Iranska revolucionarna garda ranije je rekla da će odgovoriti na svaku prijetnju SAD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!