Liječnik objasnio koju hranu treba izbjegavati kako biste snizili kolesterol

Magazin 01. velj 202406:40 0 komentara
Pexels

Snižavanje kolesterola može igrati ključnu ulogu u dugom i sretnom životu, a jedan je liječnik otkrio koje namirnice možete izbaciti da biste to učinili.

Smanjenje konzumacije slatkiša i crvenog mesa može pozitivno utjecati na naš kolesterol, tvrde liječnici.

Stručnjaci poput Michaela Mosleya neprestano nas pozivaju da izbjegavamo unos previše masnoće i soli kako bismo održali nizak kolesterol, masnu tvar koja je potrebna našem tijelu za pravilno funkcioniranje. Međutim, u ovo doba godine, nakon što su božićno razdoblje proveli uživajući u selekcijskim kutijama i svinjama u dekicama umočenim u umak od brusnica, većina stanovništva izgubila je interes za održavanjem zdravog načina života.

Liječnik Bhavini Shah dao je niz korisnih savjeta koji će vam pomoći ako se mučite s povišenim kolesterolom, prenosi Mirror.

“Previše kolesterola može uzrokovati nakupljanje u našim krvnim žilama. To može biti rizično jer otežava protok krvi. S vremenom to može povećati rizik od problema povezanih sa srcem ili moždani udar. Stoga je upravljanje razinama kolesterola ključno za održavanje dobrog zdravlja”, objašnjava dr. Shah.

Visoki kolesterol uglavnom je uzrokovan lošom prehranom, kao i nedovoljnom tjelovježbom. Štoviše, pušenje, pijenje i prekomjerna tjelesna težina također su recepti za katastrofu. Osim toga, neki imaju povišeni kolesterol samo zato što je nasljedno, a drugi nažalost pate od nuspojava problema sa štitnjačom i nekih vrsta lijekova.

Dr. Shah kaže: “Dobra ciljana razina kolesterola ovisi o čimbenicima kao što su vaša dob, zdravstveno stanje koje imate i rizik od srčanih bolesti. Međutim, ako ste nedavno bili bolesni, rodili dijete ili uzimali lijekove, vaše razine mogu varirati.”

Zdrave odrasle osobe trebaju imati:

Ispod 5 mmol/L ukupnog kolesterola u krvi

Iznad 1,0/mmol/L ili iznad 1,2/mmol/L za žene s HDL-om (dobar kolesterol)

Ispod 4 mmol/L ne-HDL (loš kolesterol)

Nažalost, neke od finijih stvari u životu, poput ljepljivog pudinga od karamele i sladoleda, nisu idealne za kolesterol. Umjesto toga, trebali bismo promijeniti nezdravu hranu, posebno onu sa zasićenim mastima, poput kobasica, pita i punomasnih mliječnih proizvoda, zdravim alternativama poput avokada, orašastih plodova i masne ribe poput skuše i lososa.

Osim toga, dobro je zapamtiti važnost načina na koji se stvari kuhaju. Na primjer, svi smo došli kući s posla bez motivacije za kuhanje i na kraju bacili gotovo jelo u mikrovalnu, ali nažalost, to nije najzdraviji izbor.

Mosley tvrdi da bismo se trebali fokusirati na konzumaciju kruha od cjelovitog zrna pšenice i smeđe riže. Nadalje, oni koji žele njegovati svoju naviku o šećeru mogu konzumirati jagode, jabuke i naranče. Začudo, iako se morate žrtvovati, odlasci u kino nisu nepoželljni jer akademik preporučuje kokice.

Uvijek je dobro na tanjur staviti povrće, poput graha, brokule, batata i cjelovitih žitarica. Ove namirnice su pune vlakana, što je odlično za tijelo i smanjit će LDL (loš kolesterol). Osim toga, savjetuje se ne pretjerivati ​​s veličinom porcije. Koliko god primamljivo bilo, nikad nije dobro pretjerati s hranom.

Kako visoki kolesterol nema simptoma, onima koji su zabrinuti savjetuje se da rezerviraju pregled kod svog liječnika opće prakse ili kupe kućnu pretragu krvi. Osobito je važno to učiniti ako ste stariji od 40 godina, imate prekomjernu tjelesnu težinu i imate problema s kolesterolom i srcem u vašoj obitelji. U konačnici, kako biste smanjili rizik, ključno je zdravo se hraniti, prestati piti i pušiti i učiniti tjelovježbu ključnim dijelom svoje rutine.

Dr. Shah objašnjava: “Kako visoki kolesterol obično ne pokazuje simptome, mnogi ljudi nisu svjesni da su njihove razine visoke. Stoga je preporučljivo ići na redovite preglede i krvne pretrage kako bi se pratile razine kolesterola i poduzele korake za njihovu kontrolu ako je potrebno.”

Ako ste zabrinuti u vezi s kolesterolom, najbolje je da o tome porazgovarate sa svojim liječnikom opće prakse, koji može dogovoriti analizu krvi i predložiti bilo kakve promjene u načinu života koje možete učiniti ili ako je potrebno liječenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!