SAD razmatra odgovor na moguće ukidanje prava na pobačaj

Svijet 05. svi 202207:11
Izvor: Sarah Silbiger / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Administracija američkog predsjednika Joa Bidena razmišlja kako osigurati širi pristup hitnoj kontracepciji kao mogući odgovor ako Vrhovni sud na saveznoj razini poništi odluku iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je to novinarima u srijedu govoreći o mogućem odgovoru na odluku Vrhovnog suda nakon što je u ponedjeljak u javnost procurio nacrt odluke prema kojem se ukida ustavno pravo na pobačaj.

“Ono što gledamo je kako osigurati širi pristup (hitnoj kontracepciji) i kako osigurati da sagledamo ogroman utjecaj na određeni dio populacije”, rekla je Psaki, upitana što mogu učiniti donese li Vrhovni sud takvu odluku.

Pobačaj desetljećima izazova duboke podjele u američkom društvu, a nacrt odluke pokazao je da je većina sudaca spremna srušiti presudu kojom je legaliziran pobačaj u slučaju Roe protiv Wadea, odnosno da bi Vrhovni sud mogao vratiti državama pravo odlučivanja o pobačaju koji je gotovo 50 godina bio legalan u čitavoj zemlji.

Psaki je novinarima rekla kako bi u slučaju da Vrhovni sud ukine odluku pobačaj vjerojatno bio ilegalan u polovici saveznih država, posebice na jugu.

Republikanski guverner Oklahome, na jugu Sjedinjenih Država, objavio je da je u utorak potpisao zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće, što je jedan od najrestriktivnijih u zemlji.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da ne zna je li nacrt odluke Vrhovnog suda koji je izašao u javnost i kojim se ukida ustavno pravo na abortus točan i konačan, ali je istaknuo da je njegova administracija, kada se odluka suda objavi, spremna zaštititi prvo na pobačaj.

Dodao je da će, ako se poništi presuda iz 1973. izabrani dužnosnici morati zaštititi pravo žena na izbor, a birači na izborima u studenome izabrati kandidate koji se zalažu za to pravo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar