Sedam dana do predsjedničkih izbora u Brazilu, moguća Lulina pobjeda u 1. krugu

Svijet 25. ruj 202222:53
Izvor: Sergio LIMA / AFP

Tjedan dana prije predsjedničkih izbora Brazil ulazi u završnicu veoma polarizirane predizborne utrke koju obilježava nepoštedni dvoboj Jaira Bolsonara i Luiza Inacija Lule da Silve, koji bi mogao pobijediti u prvom krugu.

Premda se natječe 11 kandidata, borba bivšeg ljevičarskog predsjednika Lule da Silve (po anketi Datafolha dobiva 47 posto glasova) i predsjednika Bolsonara (33 posto), krajnjeg desničara, privlači najveću pažnju.

“Moramo se obratiti neodlučnima i onima koji razmišljaju o neizlasku na biralište”, rekao je Lula na skupu u nedjelju pred tisućama pristaša u školi sambe Portela u Riju.

Bivši metalski radnik otišao je s vlasti s veoma visokom stopom potpore (87 posto), nakon čega je završio u zatvoru zbog korupcije (2018.-2019.) pa se nije mogao kandidirati. Njegova pobjeda u 76. godini bila bi veliki povratak.

“Ankete kažu da postoji stvarna mogućnost da Lula pobijedi u prvom krugu” 2. listopada, ističe Fernanda Magnotta, analitičarka u zakladi FAAP-u u Sao Paulu.

Lula bi mogao dobiti glasove kandidata poput Cira Gomesa (lijevi centar) koji imaju manje izglede za pobjedu, misli Magnotta a ankete mu daju 7 posto, ispred Simone Tebet (desni centar, 5 posto).

No na predizbornom skupu u petak u Minas Geraisu, na jugoistoku, Jair Bolsonaro (67) iz Liberalne stranke (PL) ustvrdio je “Mi ćemo pobijediti u prvom krugu”.

U slučaju poraza, “Bolsonaro će vjerojatno tvrditi da su izbori namješteni, kao i Donald Trump, što će obodriti njegove pristaše”.

Bolsonaro je u jednoj prigodi rekao da će se povući iz politike ako izgubi.

Stoga je nemoguće predvidjeti kako će se odvijati događaji nakon prvog kruga.

Kampanje Bolsonara i Lule više su obilježile osobne uvrede – “lopov”, “nesposobnjaković” – nego iznošenje programa.

U tjednu koji počinje dvojica političkih protivnika održat će velike skupove diljem zemlje a u četvrtak će sudjelovati o televizijskoj debati koju javnost s nestrpljenjem iščekuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar