Šef Azovstala: Nismo očekivali ovakav genocid i nehumani rat

Svijet 02. svi 202222:21 0 komentara
Andrey BORODULIN / AFP, Ilustracija

Šef opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju dao je intervju za BBC. Enver Tskitishvili objasnio je zašto je upravo čeličana postala svojevrsna tvrđava za ukrajinske borce u Mariupolju.

Izvorno izgrađena 1930. godine, sovjetske su vlasti čeličanu opremile s 36 bunkera, od kojih su neki mogli izdržati izravni nuklearni udar. Postojala je i široka mreža tunela osam metara ispod zemlje, objasnio je. Nakon ruskih upada u Ukrajinu 2014. godine, ukrajinska vlada ažurirala je Azovstalov sustav bunkera, a ove je godine borcima u gradu dala detalje i karte podzemne mreže te tvornicu opskrbila s 40.000 paketa hrane – svaki dovoljan za jednu osobu za jedan dan.

“Kada je počeo rat, objavili smo u gradu da svi ljudi, ako budu ozlijeđeni tijekom bombardiranja i granatiranja, mogu doći k nama”, rekao je Tskitishvili. “Mislili smo da je moguće da ćemo biti granatirani, ali nismo očekivali takav genocid i tako nehumani rat”, dodao je.

Također je dodao da je Azovstal prirodna tvrđava jer je s tri strane okružena vodom – rijekom s jedne, a morem s dvije, piše BBC, a prenosi Index.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.