Šef NATO saveza: Rat u Ukrajini je u kritičnoj fazi

Svijet 09. ruj 202220:19
Izvor: REUTERS/Viacheslav Ratynskyi/File Photo

Ruski rat u Ukrajini ulazi u "kritičnu fazu" zahvaljujući protuofenzivi Kijeva, prema riječima glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga.

“Ukrajinske snage uspjele su zaustaviti ofenzivu Moskve u Donbasu, napasti iza ruskih linija i ponovno zauzeti teritorij”, rekao je tijekom konferencije za medije s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u petak.

“Samo u nekoliko proteklih dana, vidjeli smo daljnji napredak i na jugu u Hersonu i na istoku u regiji Harkiv.”

VEZANA VIJEST

Rekao je da to pokazuje “hrabrost, vještinu i odlučnost ukrajinskih snaga. I pokazuje da je naša podrška svakodnevno čini razliku na bojišnici.”

Solidarnost zapada ne smije sada posustati, unatoč energetskoj krizi i rastućim troškovima života.

“No cijena koju mi plaćamo mjeri se u novcu, dok se cijena koju plaćaju Ukrajinci mjeri u životima”, rekao je Stoltenberg. “I svi mi ćemo platiti puno veću cijenu ako Rusija i drugi autoritativni režimi vide da se njihova agresija nagrađuje.”

“Ako se Rusija prestane boriti, bit će mir. Ako se Ukrajina prestane boriti, prestat će postojati kao nezavisna nacija.” Tako da moramo nastaviti, rekao je “zbog Ukrajine i zbog nas.”

Ruske snage evakuiraju dodatna područja

Ruski vojnici koji okupiraju dijelove Ukrajine bili su primorani evakuirati dodatna područja Harkiva.

Gradovi Izjum i Kupjansk bit će prvi evakuirani, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS Vitalij Gantšev, čelnik vojne administracije koju su postavili Rusi.

Grad Veliki Burluk također je pod paljbom, rekao je, dodavši da bi se civili toga područja također trebali skloniti na sigurno.

Vojska u napredovanju cilja grad Kupjansk, strateški važnu rutu opskrbe za ruske snage zahvaljujući raskrižju nekoliko željezničkih linija i cesta ondje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar