Skandinavski saveznici podržavaju ulazak Finske i Švedske u NATO

Svijet 04. svi 202217:28
Izvor: REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool

Skandinavske članice NATO-a izrazile su u srijedu punu potporu ulasku Finske i Švedske u NATO, na margini mini samita pet zemalja i Indije.

“To je vaša odluka i samo vaša. Ali budite uvjereni: ako odlučite pristupiti, imate punu potporu Danske”, rekla je danska premijerka Mette Frederikse.

Danska, Island i Norveška već su dugo članice Sjevernoatlantskog saveza. Finska i Švedska nisu nego su neutralne.

No promijenile su mišljenje zbog ruske invazije na Ukrajinu i čestih ruskih povreda njihovih zračnih prostora. Velika većina njihovih građana sada podržava članstvo u NATO-u.

“Učinit ćemo sve kako bismo osigurali brz i gladak proces” pristupanja, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Store, dodajući da “nitko ne bi trebao gurati te zemlje niti im uskraćivati bilo kakvo pravo”.

Finska i Švedska rutinski se koordiniraju s NATO-om i sudjeluju u nekim vježbama.  Objema zemljama rečeno je da mogu očekivati pozitivan odgovor ako podnesu zahtjev za članstvom. Rusija se tome jako protivi.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je na sastanku da očekuje da će se stvari odvijati brzo što se njih tiče.

“Mislim da će Finska donijeti odluke prilično brzo. Govorimo o tjednima, ne mjesecima. Zaista se nalazimo u ključnom trenutku”.

Finska smatra da je za njezinu sigurnost važno da prijelazno razdoblje bude što kraće.

“Ključna stvar je da proces ratifikacije bude što je kraći moguće… To bi bilo najbolje sigurnosno jamstvo”, rekla je Marin na zajedničkoj konferenciji za novinare s nordijskim kolegama u Kopenhagenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar