Slab odaziv na parlamentarnim izborima u Iraku

Svijet 10. lis 202118:06
izbori, glasačka kutija, glasački listić,
Unsplash / Ilustracija

Iračani su u nedjelju glasali na parlamentarnim izborima, no odaziv je bio relativno slab jer su mnogi izgubili vjeru u demokratski sustav uveden američkom invazijom 2003.

Vladajuća politička elita kojom dominiraju šijiti, čije najsnažnije stranke imaju oružana krila, vjerojatno će odnijeti pobjedu.

Najveća frakcija u parlamentu bit će vjerojatno pokret koji vodi populistički šijitski klerik Moktada al-Sadr, koji se protivi stranom miješanju u unutarnja pitanja zemlje, a čiji su glavni suparnici šijitske skupine povezane s Iranom.

Takav rezultat ne bi dramatično promijenio ravnotežu vlasti u Iraku i na širem području Bliskog istoka, ocjenjuju irački dužnosnici, strani diplomati i analitičari, ali za Iračane to bi moglo značiti da bi bivši vođa pobunjenika i konzervativni islamist mogao povećati svoj utjecaj nad vladom.

Odaziv je do podneva bio 19 posto. Na zadnjim izborima 2018. bio je 44,5 posto.

Voditeljica promatrača EU-a, Viola von Cramon, kazala je da je relativno slab odaziv važan pokazatelj.

“To je jasan politički znak i možemo se samo nadati da će ga čuti irački političari i politička elita”, kazala je.

Izbori se održavaju nekoliko mjeseci prije vremena po novom zakonu kojim se želi pomoći neovisnim kandidatima, a koji je odgovor na masovne protuvladine prosvjede prije dvije godine.

To su peti izbori u Iraku od 2003.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.