Slovačka blokira planiranu isporuku oružja Ukrajini u vrijednosti od 40 milijuna eura

Svijet 08. stu 202313:58 1 komentar
Ludovic MARIN / AFP

Slovačka vlada u srijedu je odlučila blokirati veliku isporuku oružja Ukrajini, koju je toj zemlji obećala prethodna izvršna vlast.

“Vlada ne odobrava prijedlog o donaciji vojne opreme Ukrajini” u vrijednosti od 40,3 milijuna eura, stoji na službenoj internetskoj stranici vlade.

Predloženi četrnaesti paket pomoći o kojemu je odluku donijelo bivše vodstvo ministarstva obrane odnosilo se na isporuku streljiva od 7,62 mm i streljiva velikog kalibra za topove 125 mm te na isporuku raketa za protuzračnu obranu, minobacače i minsko-eksplozivna sredstva.

Nova koalicijska vlada, koju od kraja listopada vodi Robert Fico, a čini je proruski i krajnje desno orijentirana stranka SNS, objavila je da će pomoć Ukrajini od sada biti ograničena na “humanitarnu i civilnu”.

Fico je u utorak rekao kako “nitko neće sprečavati neku slovačku tvrtku da proizvodi oružje i isporučuje ga Ukrajini, želi li ona to.”

Od početka rata koji je Rusija započela u susjednoj Ukrajini, Slovačka je Kijevu isporučila vojnu opremu u vrijednosti koja se procjenjuje na 671 milijun eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare