Socijaldemokrati se prebrojali i proglasili krivog čovjeka pobjednikom izbora

Svijet 05. lip 202320:56 1 komentar
Unsplash

Austrijski Socijaldemokrati proslavili su Hansa Petera Doskozila kao svoga novog čelnika na stranačkoj konferenciji u subotu, da bi se dva dana kasnije pokazalo da je pobjednik zapravo njegov oponent.

Čelnica stranačke izborne komisije Michaela Grubesa rekla je u ponedjeljak da su rezultati pripisani pogrešnim kandidatima i da je pobjednik zapravo Andreas Babler.

“Nažalost, izborni listići nisu bili u skladu s rezultatom koji je proglašen digitalno”, rekla je na konferenciji za medije. “Zbog tehničke pogreške kolege u Excell tablici, rezultati su se pomiješali.”

Prema ispravnom prebrojavanju ispalo je da je Doskozil osvojio 280 glasova, a Babler 317 ili 47 prema 53 posto. Grubesa je rekla da je naložila prebrojavanje nakon što se ispostavilo da nedostaje jedan listić. Kasnije je pronađen i proglašen nevažećim.

Doskozil, bivši policijski šef, a sada guverner provincije Gradišća koji se proslavio tijekom migrantske krize 2015. i 2016. godine, priznao je poraz na konferenciji za medije i čestitao Bableru, koji dolazi sa stranačkog lijevog krila.

“Ništa ne može opravdati to što se ovdje dogodilo”, priopćio je Babler.

Rekao je da je tražio još jedno prebrojavanje i da će postati vođa stranke ako se rezultati potvrde. Ispričao se članovima zbog glasanja koje je nazvao “dnom dna” za opozicijsku stranku koja pokušava uvjeriti glasače da je sposobna za vođenje zemlje.

Vijesti su iznenadile javnost i mnogi ne mogu vjerovati što se dogodilo.

“Banana republika”, tvitao je zamjenik izvršnog urednika novina Kleine Zeitung, Michael Jungwirth.

Za satirički časopis Die Tagespresse ispostavilo se da je zbilja nestvarnija od satire, pa su na Twitteru samo napisali “Naš posao je gotov.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.