Špijunski baloni: Što su i zašto se još uvijek koriste?

Svijet 03. velj 202314:40
Pexels / Photo by Pixabay, Ilustracija

Pentagon je u četvrtak izvijestio da da nadzire kineski špijunski balon koji leti iznad SAD-a.

Možda špijunski balon ne izaziva istu fascinaciju kao drugi špijunski trikovi poput kamere skrivene u gumbima ili otrovne pilule u zubu, no oni se koriste već stoljećima, a stručnjaci kažu da će u budućnosti postati sve češći.

Što se u petak dogodilo iznad SAD-a?

Američki dužnosnici su izjavili da se sumnja kako već nekoliko dana iznad SAD-a leti kineski špijunski balon. Borbeni zrakoplovi u stanju su pripravnosti, no vojni dužnosnici savjetovali su predsjedniku Bidenu da ne ruši balon jer bi krhotine mogle predstavljati prijetnju za sigurnost, a Biden je savjet prihvatio, rekli su dužnosnici, prenosi Guardian.

“Balon trenutno leti na visini daleko iznad visine leta komercijalnih zrakoplova i ne predstavlja vojnu ni fizičku prijetnju ljudima na tlu,” rečeno je u izjavi iz Pentagona.

U četvrtak je kanadsko ministarstvo obrane izdalo priopćenje u kojem je rečeno da “nadziru potencijalni drugi incident.”

Što su špijunski baloni?

Špijunski balon je dio špijunske opreme, na primjer kamere, vezan na balon koji lebdi iznad nekog područja, a nose ga vjetar i zračne struje. Oprema može uključivati radare i biti napajana solarnom energijom.

Baloni u pravilu lete na visini od 24-37 tisuća metara, daleko iznad visine leta komercijalnih zrakoplova koji gotovo nikad ne lete na visinama iznad 12 tisuća metara.

Zašto koristiti špijunske balone, a ne satelite?

“U posljednjih nekoliko desetljeća, u modi su bili sateliti. Oni su bili odgovor,” kaže John Blaxland, profesor međunarodne sigurnosti na Australskom nacionalnom sveučilištu. No, sada kad nastaju laseri ili kinetičko oružje koje može uništiti satelite, ponovno se vraća interes za balone. Oni ne nude jednaku razinu konstantnog nadgledanja kao sateliti, ali lakše ih je povratiti i jeftinije lansirati. Kako biste u svemir poslali satelit, treba vam lanser satelita – oprema koja stoji stotine milijuna dolara.

Baloni također mogu skenirati više teritorija s niže visine, a mogu i provesti više vremena nad određenim područjem jer se kreću sporije od satelita, piše u izvješću američkih zračnih snaga iz 2009.

Kada su prvi put korišteni?

Špijunski baloni prvi put su upotrijebljeni 1860-ih godina tijekom američkog građanskog rata. Vojnici Unije su u balonima s dalekozorima pokušali prikupiti podatke o aktivnostima trupa Konfederacije. Natrag su slali signale Morseovim kodom ili “komadom papira omotanim oko kamena,” kaže Blaxland.

SAD je tu ideju ponovno oživio posljednjih godina, no balone je koristio samo na američkom teritoriju.

“Morate dobiti dopuštenje ako ćete ih koristiti iznad tuđe atmosfere,” kaže Blaxland. “Ako ćete to pokušati bez dozvole, možete očekivati da reakcije neće biti dobre.”

Iz Pentagona je u kratkoj izjavi u petak rečeno: “Slične aktivnosti primijećene su u nekoliko navrata u posljednjih nekoliko godina.”

Craig Singleton, stručnjak za Kinu u Udruzi za obranu demokracije, za Reuters je izjavio da su takve balone masovno koristili i SAD i Sovjetski Savez tijekom Hladnog rata, budući da se radilo o relativno jeftinoj metodi prikupljanja obavještajnih podataka.

Zašto Kina ovo radi?

Blaxland vjeruje da je malo vjerojatno da Kinezi nisu očekivali da će biti uhvaćeni: To je vjerojatno bio i cilj, a računali su na dva ishoda. Prvi razlog za lansiranje balona, vjeruje, bio je da se nanese sramota SAD-u, a ako bi balon usput prikupio i neke podatke, to bi bila pozitivna stvar.

“Teško je zamisliti da bi mislili da ih se neće uhvatiti. Američki zračni prostor je pod vrlo detaljnim nadzorom: proučavaju ga američke vlasti za civilnu avijaciju, svemirske snage, zračne snage, meteorološke stanice. Proučava se ekstremno detaljno,” kaže on.

Drugi razlog je bio da se SAD-u da na znanje da Kina u tajnosti drži korak s američkom tehnologijom i replicira ju.

“Kineske sigurnosne agencije fantastične su u kopiranju tuđeg ponašanja. Vrlo, vrlo su dobri u identificiranju koja tehnologija se koristi i repliciranju iste,” kaže Blaxland.

Ideja je da “sve što radite vi, mi možemo još i bolje”, a ovo je samo “vrh sante leda,” dodaje on. Kinesko špijuniranje odvija se na industrijskoj razini, a malene količine podataka prikupljaju se i šalju na bezbroj načina. Zajedno otkrivaju detaljne slike.

Analitičar za sigurnost iz Singapura, Alexander Neill, za Reuters je izjavio da balon vjerojatno ima ograničenu vrijednost u usporedbi s drugim elementima koje kineska vojska ima na raspolaganju, iako je definitivno izazvao potres u odnosima Kine i SAD-a.

“Kina ima čitav arsenal špijunskih i vojnih satelita koji su mnogo važniji i efikasniji po pitanju nadziranja SAD-a, tako da vjerujem da je realno ustvrditi da ovime nisu prikupili neku ogromnu količinu podataka,” kaže Neill.

Što možemo očekivati u budućnosti?

“Kada gledate kakvu sve tehnologiju možete zavezati na balon, granice ne postoje,” kaže Blaxland.

“Čitava poanta je visina. Stratezi i vojni analitičari govore o uspostavi dominacije na visini. Danas je to svemir. Svemir je danas toliko zagušen i ranjiv da je ta domena, domena više atmosfere, dobila potpuno novo značenje za međunarodni nadzor i špijunažu. Mislili smo da su ta vremena prošla, a ona su se vratila i sad su u središtu pozornosti,” zaključuje on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar