Sporna pravosudna reforma u Izraelu: Netanyahu smijenio ministra obrane

Svijet 26. ožu 202321:43 0 komentara
Izvor: REUTERS/Amir Cohen

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u nedjelju smijenio svog ministra obrane, dan nakon njegova poziva na jednomjesečnu stanku u procesu sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti.

“Premijer Benjamin Netanyahu je odlučio razriješiti dužnosti ministra obrane Yoava Galanta”, kratko je priopćio premijerov ured.

Galant, pripadnik iste desne stranke, Likuda, kao i Netanyahu, u svom je govoru u subotu navečer rekao da bi nastavak podjela u javnosti u vezi s tom temom bio “prava prijetnja za izraelsku sigurnost“.

Prosvjedi se održavaju svakog tjedna otkad je u siječnju vlada Benjamina Netanyahua, jedna od najdesnijih u povijesti Izraela, predložila nacrt reforme koji je podijelio zemlju.

Potaknuvši zabrinutost u zemlji i u inozemstvu, reforma treba povećati utjecaj zastupnika na sudove. Njezini kritičari ističu da ugrožava demokratska načela izraelske države.

Netanyahu i njegovi saveznici, krajnje desne i ultraortodoksne stranke, ocjenjuju da je planirana reforma nužna kako bi se uspostavila ravnoteža snaga između zastupnika i Vrhovnog suda koji smatraju politiziranim.

“Moramo prekinuti zakonodavni proces” na mjesec dana, rekao je Galant u subotu navečer, prije važnog tjedna koji trebaju obilježiti druge zakonske odredbe i novi masovni prosvjedi.

“Posvećen sam vrijednostima Likuda (…), ali velike promjene na državnoj razini trebaju se provoditi dogovaranjem i dijalogom”, dodao je.

Ministar obrane je istodobno pozvao na prekid prosvjeda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!