Što je kaptagon, droga koju masovno proizvode u Siriji i stvara jaku ovisnost?

Svijet 30. svi 202307:40 > 07:42
Iraq Border Authority / AFP

Droga imena kaptagon bila je tema diplomatskih rasprava među arapskim zemljama koje žele normalizirati odnose sa Sirijom.

Ovaj stimulans, sličan amfetaminu, koji izaziva izrazitu ovisnost masovno se proizvodi u Siriji i krijumčari u zaljevske zemlje, a sirijski čelnik Bashar al-Assad želio je ovaj problem iskoristiti kao sredstvo za pregovore o ponovnom sirijskom članstvu u Arapskoj ligi. Zemlje regije žele zaustaviti ilegalnu trgovinu drogom, prenosi Al Jazeera.

Na sastanku 1. svibnja u Ammanu, ministri vanjskih poslova arapskih zemalja dogovorili su suradnju s Jordanom i Irakom u naporima da identificiraju izvore proizvodnje i krijumčarenja ove droge, piše u izjavi jordanskog ministarstva vanjskih poslova.

Tjedan dana kasnije, poznati sirijski krijumčar droge i njegova obitelj ubijeni su u zračnom napadu u južnoj Siriji, a odgovornost za napad pripisuje se Jordanu.

Evo što treba znati o ovoj drogi i njenoj važnosti.

Gdje je kaptagon nastao?

Kaptagon je službeni naziv psihoaktivnog lijeka koji je 60-ih godina prošlog stoljeća proizvodila njemačka kompanija Degussa Pharma Gruppe. Uglavnom se propisivao kao lijek za poremećaj pozornosti, narkolepsiju i kao stimulant za centralni živčani sustav.

Tablete kaptagona sadržavale su fenetilin, sintetsku drogu iz iste skupine kojoj pripada amfetamin.

Godine 1986., fenetilin je uvršten na popis psihotropskih supstanci Ujedinjenih naroda, a većina zemalja prestala ga je koristiti. Međunarodni odbor za kontrolu narkotika 2011. je izjavio da nijedna zemlja svijeta ne proizvodi fenetilin od 2009. godine.

Proizvodnja nije uistinu prestala

Službeno, proizvodnja se jest zaustavila, no preostale zalihe prokrijumčarene su iz istočne Europe, ponajviše Bugarske, na Bliski istok. Devedesetih i 2000-ih godina ponovno su se u Bugarskoj počele proizvoditi krivotvorene tablete nazvane captagon, navedeno je u izvješću Europskog centra za droge i ovisnost iz 2018. godine.

Droga je krijumčarena iz zemlje putem balkanskih i turskih zločinačkih mreža do arapskog poluotoka.

Turske i bjeloruske vlasti provele su oštre mjere suzbijanja proizvodnje, koje su uključivale zatvaranje 18 velikih laboratorija uključenih u sintezu amfetamina. To je rezultiralo drastičnim smanjenjem trgovine na Balkanu.

Zašto Sirija proizvodi toliko kaptagona?

Nakon brutalnog vladinog gušenja prosvjeda protiv Assada 2011. godine, Siriju je razorio građanski rat. Međunarodno izolirana i uništena borbama, zemlja je potonula u gospodarsku krizu.

Iako Damask negira ikakvu umiješanost u trgovinu, promatrači kažu da su al-Assad i njegovi saveznici zaradili milijarde dolara proizvodnjom i krijumčarenjem ove droge.

Izvješće instituta New Lines kaže da sirijska vlada koristi “lokalne savezničke strukture, ali i druge naoružane skupine poput Hezbollaha, za tehničku i logističku podršku u proizvodnji i krijumčarenju kaptagona.”

Stručnjaci navode da se većina globalne proizvodnje kaptagona danas odvija u Siriji, a primarna destinacija ove droge su bogate zaljevske zemlje.

Što čine Jordan i druge zemlje Zaljeva?

Od prošle godine su zemlje kroz koje su prolazile velike količine kaptagona pojačale napore da zaustave protok droge iz Sirije.

U veljači 2022., jordanska vojska izjavila je da je od početka godine ubila 30 krijumčara i zaustavila pokušaje krijumčarenja 16 milijuna tableta kaptagona u Jordan iz Sirije – to je veća količina nego ukupan broj tableta zaplijenjen u čitavoj 2021. godini.

Krajem kolovoza prošle godine, saudijske vlasti zaplijenile su 46 milijuna tableta amfetamina, koje su prokrijumčarene, sakrivene, u pošiljci brašna.

Glasnogovornik saudijskog direktorata za kontrolu narkotika rekao je da je to bila “najveća operacija krijumčarenja ove količine narkotika u Saudijsku Arabiju odjednom.”

U veljači ove godine uhićen je muškarac u zračnoj luci u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što je u zemlju pokušao prokrijumčariti 4,5 milijuna tableta kaptagona u limenkama mahuna.

Što čini ostatak svijeta?

Iako je ova droga relativno nepoznata izvan Bliskog istoka, zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država izrazile su zabrinutost zbog njene proizvodnje u Siriji.

Obje zemlje ove su godine uvele nove sankcije Sirijcima umiješanima u trgovinu ovom drogom. Britanska vlada rekla je da se 80 posto proizvodnje kaptagona odvija u Siriji, a proizvodnja predstavlja “financijski spas” za al-Assadov režim, “s vrijednošću otprilike tri puta većom od ukupne trgovine meksičkih kartela.” Vlada je također izjavila da industriju olakšavaju Hezbollah i druge skupine uz podršku Irana, “što pojačava nestabilnosti u regiji i pridonosi sve većoj ovisničkoj krizi.”

U prosincu prošle godine, SAD je uveo zakon o kaptagonu, kojim se američke agencije obvezuju da će se pozabaviti nezakonitom trgovinom zbog straha da bi droga mogla doći do Amerike.

Kako je kaptagon zaslužan za povratak Sirije u Arapsku ligu?

Članovi Arapske lige žele zaustaviti proizvodnju i prodaju kaptagona iz Sirije, što je, čini se, bio glavni pregovarački adut Damaska.

Jordanski dužnosnik na sastanku ministara 1. svibnja izjavio je da Sirija mora pokazati da ozbiljno želi doći do političkog rješenja, jer je to uvjet za lobiranje za ukidanje zapadnih sankcija – ključnog koraka za financiranje obnove u Siriji.

Saudijska Arabija, koja je najveće tržište za ovu drogu, također je tražila obećanja u pregovorima o normalizaciji odnosa s Damaskom.

Kraljevstvo je u ranim danima rata podržalo pobunjeničke skupine u Siriji, no nedavno je Saudijska Arabija pokazala želju za poboljšanjem odnosa u sklopu širih promjena u regionalnoj diplomaciji, uključujući približavanje Iranu.

Nakon sastanka u Ammanu, ministri vanjskih poslova Egipta, Iraka, Jordana, Saudijske Arabije i Sirije izjavili su da je Damask pristao “provesti potrebne korake kako bi zaustavio krijumčarenje na granicama s Jordanom i Irakom”.

Tko je narkobos ubijen u Siriji?

Ministri vanjskih poslova iz Arapske lige glasali su u nedjelju za povratak Sirije u ligu, na sastanku u Kairu.

Samo dan kasnije, Marai al-Ramthan, za kojeg se vjeruje da je sirijski krijumčar drogom, ubijen je zajedno sa svojom obitelji u napadu u južnoj Siriji. Odgovornost za napad pripisuje se Jordanu.

Al-Ramthan se smatra “najpoznatijim trgovcem droge u regiji, ali i najvećim krijumčarem droga, uključujući kaptagon, u Jordan”, rečeno je iz Sirijskog observatorija za ljudska prava, organizacije sa sjedištem u Britaniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok