Što mogu očekivati podstanari i svi koji žele kupiti stan ili kuću u Njemačkoj?

Svijet 24. stu 202207:01
Izvor: Shutterstock / Ilustracija

Prema nedavnoj studiji Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW), rizik od ozbiljnih korekcija cijena na tržištu nekretnina u Njemačkoj raste. Cijene stanova i kuća mogle bi pasti u prosjeku za 10 posto.

Ovakav pad cijena je, prema autoru studije, sasvim moguć.

Prema studiji, cijene kuća i stanova u 97 ispitanih gradova ove su godine u prosjeku porasle za 11 posto, dok su stanarine porasle samo četiri posto.

DIW smatra alarmantnim da se kupoprodajne cijene i najamnine toliko razlikuju. “Budući da se kupnja nekretnina refinancira prihodima od najma – ili u slučaju stanovanja vlasnika kroz ušteđene najamnine – cijene nekretnina trebale bi se dugoročno razvijati u skladu s najamninama.”

Prema istraživačima, statistički testovi potvrdili su špekulativna pretjerivanja u cijenama, prenosi Fenix magazin.

Hoće li tržište nekretnina u Njemačkoj ostati stabilno?

Unatoč tome, tržište nekretnina u Njemačkoj trebalo bi ostati relativno stabilno. Uvjeti financiranja nekretnina vidljivo se pogoršavaju zbog rasta kamatnih stopa. Međutim, udio kredita s dugoročnom fiksnom kamatnom stopom još uvijek je relativno visok i nema znakova raširene zaduženosti kućanstava.

Osim toga, visoke cijene nekretnina u mnogim mjestima bile su posljedica velike potražnje u kombinaciji s niskom ponudom. Broj stanovnika u mnogim njemačkim gradovima ponovno raste, a gradi se premalo novih stanova zbog nepovoljnijih uvjeta financiranja, enormno povećanih troškova gradnje, a ponegdje i nedostatka radnika.

U velikim gradovima poput Berlina, Düsseldorfa i Kölna broj dovršenih stanova zapravo je pao prošle godine.

Čak 28 godišnjih najamnina za jedan stan

Stručnjaci DIW-a smatraju kako se političari moraju usredotočiti na pružanje pristupačnog smještaja u gradskim područjima.

“Političari bi trebali ubrzanim postupcima i većim javnim građevinskim ulaganjima brzo dati novi poticaj novogradnji”, kažu istraživači.

Izračuni DIW temelje se na podacima udruge za nekretnine IVD za godine od 1996. do 2022.

Sukladno tome, cijene obiteljskih kuća su se otprilike udvostručile u posljednjem desetljeću. U istom razdoblju etažiranje je poskupjelo oko 150 posto, a građevinska zemljišta oko 130 posto.

Najamnine su također porasle u prosjeku za 56 posto, ali u mnogim slučajevima znatno manje od cijena stambenih nekretnina.

Nekretnina u velikim gradovima nedavno je koštala čak 28 godišnjih najamnina – najviše od sredine 1990-ih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar