Umrla kraljica: Pokrenute operacije Jednorog i Londonski most, pogledajte plan

Svijet 08. ruj 202215:41 > 19:57 0 komentara
RICHARD POHLE / POOL / AFP

Britanske vlasti imaju sprema plan za sve što će uslijediti nakon što je palača u četvrtak objavila vijest o smrti kraljice Elizabete II. Do najsitnijih detalja razrađena je strategija svega što će se događati, od načina na koji je sama vijest priopćena do organizacije sprovoda. Procedura koja donosi smjernice o tome što će se događati nakon kraljičine smrti nazvana je kodnim imenom "Operacija Londonski most".

Politico donosi detalje iz dokumenata o tome što će se događati u Britaniji sada kada je kraljica umrla.

Dan D

U satima nakon kraljičine smrti, o svemu su obaviješteni premijer, tajnik kabineta (najviši britanski državni službenik) i jedan broj najviših ministara i službenika. Premijera obavještava kraljičin privatni tajnik, koji će također obavijestiti Državno vijeće koja koordinira rad vlade u ime monarha.

VEZANA VIJEST

Interno, taj dan će se nazivati “Dan D”. Svaki naredni dan će se nazivati D+1, D+2 i tako dalje, prenosi Nova.rs.

Kraljevska palača će izdati “službeno priopćenje” kojim će vijest biti dostavljena javnosti.

Ministri i visoki službenici će dobiti mail od tajnika kabineta čiji nacrt glasi: “Poštovane kolege, s tugom pišem da vas obavijestim o smrti Njenog Veličanstva Kraljice”. Po prijemu maila, zastave širom Whitehalla će biti spuštene na pola koplja. Cilj je da se to učini u roku od 10 minuta.

U vježbi provedenoj prije nekoliko godina, Downing Street je izrazio zabrinutost da će to biti nemoguće jer ne zapošljava službenika za zastavu i nisu bili sigurni da će tu uvijek biti netko prisutan da spusti zastavu. Zasjedanja britanskog parlamenta i decentraliziranih zakonodavnih tijela u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj bit će prekinuta.

U skladu s modernim vremenom, mislilo se i na društvene mreže.

Internetska stranica kraljevske obitelji dobit će crnu stranicu s kratkom izjavom koja potvrđuje kraljičinu smrt. Sve stranice društvenih medija vladinih resora će pokazivati crni banner. Sadržaj koji nije hitan, neće biti objavljivan. Kraljevska obitelj će objaviti planove za kraljičin sprovod koji će biti održana 10 dana nakon njezine smrti.

Premijer će biti prvi član vlade koji će dati izjavu. Svi ostali članovi vlade ne smiju ništa komentirati dok se premijer ne oglasi. Ministarstvo obrane će organizirati počasni pozdrav oružjem na svim pozdravnim stranicama. Bit će proglašen nacionalna minuta šutnje.

Premijer će potom imati audijenciju kod novog kralja, a u 18 sati kralj Charles će se obratiti naciji.

Istovremeno, bit će održana služba u katedrali Svetog Pavla u srcu Londona. Prisustvovat će premijer i manji broj ministara. Planirano je da služba izgleda spontano.

Dan D+1

U 10 ujutro, dan nakon kraljičine smrti, Savjet za pristupanje – koji uključuje visoke vladine ličnosti – sastaje se u palači St James’s kako bi proglasili Charlesa za novog suverena.

Stotine tajnih savjetnika, uključujući premijera i ministre, bit će zamoljeni da prisustvuju. Nitko ne smije nositi bilo kakve ukrase.

Proglas će zatim biti pročitan u palači St James’s i u Kraljevskoj razmjeni u Londonu, čime će Charles biti potvrđen za kralja.

Parlament će se sastati kako bi dogovorili poruku sućuti. Svi ostali poslovi parlamenta bit će obustavljeni na 10 dana. Zastupnici će odati počast kraljici u Donjem domu.

U 15.30 sati premijer i Kabinet imat će audijenciju kod novog kralja. Ministrima će biti rečeno da ne dovode svoje supružnike.

Dan D+2

Kraljičin kovčeg će biti prenesen u Buckinghamsku palaču. Ako kraljica umre u Sandringhamu, njenoj rezidenciji u Norfolku, u istočnoj Engleskoj, tijelo će kraljevskim vlakom biti preneseno do stanice St Pancras u Londonu, gdje će njen kovčeg dočekati premijer i ministri iz kabineta.

Ako umre u Balmoralu u Škotskoj, bit će aktivirana operacija “Jednorog” što znači, da će njeno tijelo biti preneseno u London kraljevskim vlakom što je prije moguće. U suprotnom, pokrenut će se druga operacija koja označava da će kovčeg biti prenesen avionom. Premijer i ministri će prisustvovati prijemu povodom dočeka kovčega s kraljičinim tijelom.

Proglasi će se čitati u decentraliziranim upravama. Odavanje počasti će se vjerojatno nastaviti u parlamentu.

Dan D+3

Ujutro će kralj Charles primati izraze sućuti u Westminster Hallu. Popodne će krenuti na turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu, počevši od posjeta škotskom parlamentu i službe u katedrali St Giles u Edinburghu.

Dan D+4

Charles će doputovati u Sjevernu Irsku, gdje će primati izraze sućuti u kuli Hillsborough i prisustvovati službi u katedrali svete Ane u Belfastu. Održat će se proba za operaciju “Lav”, povorku kovčega od Buckinghamske palače do Westminsterske palače.

Dan D+5

Povorka od Buckinghamske palače do palače Westminster odvijat će se svečanom rutom kroz London. U Westminster Hallu bit će održana služba nakon dolaska kovčega.

Dan D+6 do Dan D+9

Kraljičino tijelo će ležati u palači Westminster tri dana, u operaciji kodnog imena “Pero”. Njen kovčeg će biti izložen na podignutoj kutiji poznatoj kao katafalk usred Westminster Halla, koji će biti otvoren za javnost 23 sata dnevno. Ulaznice će biti izdavane za VIP osobe kako bi one mogle imati svoje termine.

Na Dan D+6 bit će održana proba za državnu pogrebnu povorku. Dan D+7 je dan kada će kralj Charles otputovati u Wales kako bi primio izraze sućuti i tamo u velškom parlamentu i kako bi prisustvovao službi u katedrali Llandaff u Cardiffu.

U ovom periodu vladini odjeli bit će zaokupljeni ogromnom količinom priprema za sahranu. Dokumenti pokazuju da, iako vlada ima kapacitet da uspješno izvrši sve poslove oko sprovoda, postoji bojazan da bi to moglo biti izazovno.

Ministarstvo vanjskih poslova ima zadatak organizirati dolaske šefova država i VIP osoba iz inozemstva.

Ministarstvo unutarnjih poslova je odgovorno za sigurnosne aranžmane, a tajništvo vlade za nacionalnu sigurnost i obavještajne službe bit će u stanju pripravnosti za svaku povećanu prijetnju od terorizma.

Ministarstvo za promet je izrazilo zabrinutost da bi broj ljudi koji bi možda došao u London mogao izazvati velike probleme u transportnoj mreži.

Premijer i kraljica su se dogovorili da dan državne sahrane bude “Dan nacionalne žalosti”.

Dan D+10

Sam obred sprovoda će biti održana u Westminsterskoj opatiji. U podne će širom nacije biti održane dvije minute šutnje. Ceremonije će biti održane u Londonu i Windsoru.

Služba će biti održana u Windsoru u kapeli St George’s, a kraljica će biti sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.