Štrajk grčkih radnika zbog rasta cijena i malih plaća

Svijet 06. tra 202209:55
Unsplash

Grčki radnici počeli su u srijedu cjelodnevni štrajk širom zemlje zbog onoga što nazivaju "produbljivanjem krize" rasta cijena i smanjenja prihoda, zbog čega je poremećen prijevoz, trajekti, rad škola i javnih bolnica.

Dva najveća radnička sindikata u zemlji, koja predstavljaju oko 2,5 milijuna radnika u javnom i privatnom sektoru, sazvala su opći štrajk s centralnim prosvjedom u središtu Atene.

Grčka je izašla iz desetljeća financijske krize 2018., no pandemija koronavirusa dvije godine kasnije zaustavila je globalna putovanja, naštetivši njezinoj vitalnoj turističkoj industriji.

Sada su sve više cijene energije, pogoršane sankcijama protiv Rusije nakon njezine invazije na Ukrajinu u veljači, dodatno naštetile radničkim džepovima.

“Posljednjih 14 godina radnici su nosili teret duboke krize koja je utjecala na svačije prihode i živote”, rekao je GSEE, krovni sindikat privatnog sektora u zemlji.

“Kako godine prolaze, kriza se stalno produbljuje, teret ostaje, naša prava se smanjuju.”

Godišnja potrošačka inflacija u Grčkoj porasla je na 25-godišnji maksimum od 7,2 posto u veljači zbog rastućih troškova energije, stanovanja i prijevoza.

Vlada je od rujna potrošila oko 3,7 milijardi eura za ublažavanje tereta rastućih troškova energije i goriva za poljoprivrednike, kućanstva i tvrtke.

Za radnike u štrajku mjere ne idu dovoljno daleko.

GSEE je u ožujku rekao da je predložio povećanje mjesečne bruto minimalne plaće od 13 posto na 751 euro zbog rastuće inflacije.

Konzervativna vlada podigla je minimalnu plaću za 2% na 663 eura u siječnju, a premijer Kiriakos Micotakis obećao je drugo, veće povećanje od 1. svibnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.