Stranka kancelara Scholza doživjela poraz na izborima u njemačkoj pokrajini

Svijet 08. svi 202219:54 0 komentara
Axel Heimken / AFP

Kršćansko-demokratska unija (CDU) pobjednik je nedjeljnih izbora u njemačkoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein dok je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kancelara Olafa Scholza doživjela težak poraz.

Prema prvim nepotpunim rezultatima, CDU na čelu s dosadašnjim regionalnim premijerom Danielom Guentherom osvojio je 42,6 posto glasova što je 11,8 posto više nego na posljednjim izborima za parlament Schleswig – Holsteina 2017.

Na saveznoj razini vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) doživjela je u najsjevernijoj saveznoj pokrajini težak poraz te osvojila svega 15,7 posto što je 11,8 posto manje nego na posljednjim izborima.

Druga po redu po glasovima je stranka Zeleni koja je sa 17,2 posto dobila 4,3 posto više glasova nego prije pet godina.

Liberali koji su s CDU-om i Zelenima kao manji partner posljednjih pet godina u Schleswig-Holsteinu vladali u koaliciji, osvojili su 7 posto glasova što je nešto slabiji rezultat nego na posljednjim izborima.

U parlament su sa 6,1 posto ušli predstavnici stranke danske i frizijske manjine SSW koji bi po Ustavu ove savezne pokrajine ionako, bez obzira na izborni prag, ušli u parlament.

Prema sadašnjim rezultatima desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) s 4,9 posto neće ponovno ući u parlament Schleswig-Holsteina.

Prema prvim analizama veliki uspjeh CDU-a povezuje s popularnošću dosadašnjeg premijera Daniela Guenthera. U ispitivanjima javnog mnijenja građani su iznijeli mišljenje da je Guenther Schleswig-Holstein proveo kroz pandemijsku krizu bolje nego premijeri ostalih saveznih pokrajina.

SPD je doživio povijesni poraz na sjeveru zahvaljujući relativno nepoznatom kandidatu Thomasu Losse-Muelleru kao i mišljenju građana da je SPD izgubio kompetencije kada su u pitanju tradicionalne socijaldemokratske teme poput socijalne pravednosti.

Demokršćanski premijer Guenther sada ima mogućnost voditi koaliciju sa samo jednim partnerom a u obzir dolaze kako dosadašnji koalicijski partneri Zeleni i FDP tako i stranka manjina SSW.

Izbori u Schleswig-Holsteinu su signal za izbore sljedeće nedjelje u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Westfaliji gdje je trenutno na vlasti CDU.

Izbori u Sjevernoj Rajni – Westfaliji zbog važnosti ove pokrajine, slove kao “manji savezni izbori” i najvažniji su pokazatelj popularnosti nove savezne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade na čelu s kancelarom Olafom Scholzom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.