Stručnjaci podijeljeni: Trebaju li djeca nositi maske?

Svijet 09. kol 202112:44 > 13:00
dijete, djeca, učenik, maska, maske, koronavirus, covid-19
Izvor: Pixabay, Ilustracija

Polarizacija društva zbog maski i mjera koje se tiču pandemije samo se produbljuje dok u nekim zemljama stručnjaci već raspravljaju o obavezi nošenja maski u školama najesen.

U dvije američke države, Louisiani i Floridi, dječje se bolnice pune dok se delta varijanta širi zemljom, upozorila je dr. Aileen Marty. “Pedijatri, medicinske sestre i drugo osoblje je iscrpljeno, a djeca pate. Jako je teško vidjeti kako covid pogađa našu djecu, nikad nismo imali ovakve brojke”, rekla je za CNN.

VEZANE VIJESTI

Porast u broju hospitaliziranih uzrokovalo je širenje delta varijante, smatraju, a u SAD-u se milijuni djece uskoro vraćaju u škole. Ponovno se sve više raspravlja o tome kako smanjiti širenje zaraze i kako da učenici ostanu sigurni u učionicama.

Lokalne uprave donose različite odluke.

U Houstonu u Teksasu sve su bliže donošenju odluke o obaveznom nošenju maski u školama premda je guverner ranije rekao da neće biti obaveze.

“Nismo još imali toliko slučajeva na pedijatriji kao sad diljem Juga”, rekao je dr. Peter Hotez iz bolnice u Houstonu za CNN.

Dva okruga na Floridi donijela su odluku da učenici moraju nositi maske, osim onih čiji roditelji potpišu pismenu izjavu da se njihova djeca izuzmu od te odluke.

Maske će biti obavezne za posjetitelje.

Stručnjaci smatraju da maske predstavljaju brigu za javno zdravlje. Također, dodaju da se u školama moraju osigurati što sigurniji uvjeti za boravak djece.

“Kad vidite mjesta na kojima se bolnice pune djecom, to su mjesta koja nisu ozbiljno shvatila strategiju očuvanja zdravlja”, rekla je dr. Rochelle Walensky iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC u službenim smjernicama i dalje preporuča nošenje maski u školama, kako učenicima, tako i nastavnicima i ostalom osoblju.

Premda je cijepljenost odraslih sve veća i polako prelazi 50% u mnogim zemljama, djeca mlađa od 12 godina još nisu ni počela dobivaati cjepivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar