Stručnjaci tvrde: Ruski špijuni daleko učinkovitiji od ruske vojske

Aris Messinis / AFP / Ilustracija

Ruske sigurnosne i obavještajne službe postigle su veći uspjeh u Ukrajini nego njezina vojska, kaže vodeći britanski obrambeni think tank.

Ruske špijunske agencije počele su se pripremati za invaziju na Ukrajinu još u lipnju 2021. godine, stoji u izvješću Kraljevskog instituta združenih službi (Rusi). Federalna služba sigurnosti (FSB) brzo je dominirala stanovništvom u okupiranim područjima Ukrajine, navode iz Instituta, a prenosi BBC.

Izvješće je sastavljeno od prikupljenih dokumenata, presretnute komunikacije i terenskog istraživanja, čemu su također pridonijeli i ukrajinskih obavještajni dužnosnici.

Istraživači tvrde da je FSB uspio preuzeti diskove vladinih računala kako bi identificirao prokijevske pojedince koje njihovi agenti žele uhititi i ispitati.

Jedinice za elektroničko ratovanje raspoređene su kako bi odsjekle okupirane dijelove Ukrajine od vanjskog svijeta kako bi im pomogle u provedbi kontrole, kaže Rusi.

Tražilo se odgađanje invazije?

Ovaj think tank također navodi da je šef ruske vanjske obavještajne službe, SVR, rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da im je potrebno više vremena za pripremu i zatražio da se invazija odgodi. No, njegov zahtjev je odbijen, piše BBC.

Izvješće na 39 stranica, pod naslovom Preliminarne lekcije iz nekonvencionalnih operacija Rusije tijekom rusko-ukrajinskog rata, veljača 2022. – veljača 2023., ima za cilj upozoriti zapadne vlade u smislu opsega ruskih tajnih operacija koje provode kako bi potkopali odabranu zemlju.

Glavni autor izvješća, Jack Watling, ukazuje na nedavno uhićenje visokog dužnosnika njemačke obavještajne službe optuženog za prosljeđivanje izuzetno povjerljivih informacija Moskvi.

“Očito je da su ruske specijalne službe uspjele regrutirati veliku mrežu agenata u Ukrajini prije invazije i da je velik dio tog aparata ostao održiv nakon invazije, pružajući stabilan dotok obavještajnih podataka ruskim snagama”, navodi se u izvješću.

Kako su djelovali špijuni?

Ruska domaća agencija za špijunažu, FSB, nasljednik je sovjetskog KGB-a, formirala je privremene operativne skupine koje su se fokusirale na određene gradove, poput Mariupolja. U situacijama kada ruske trupe napreduju na terenu, službenici FSB-a bi zaplijenili dokumentaciju iz lokalnih stožera, preuzimali diskove računala, a sve to im je omogćilo da sastave popis pojedinaca koji rade za državu.

Pretresi od kuće do kuće tada su rezultirali uhićenjima i ispitivanjima u podrumima. Watling navodi da se često provodilo i mučenje, ne toliko da bi se izvukle informacije, već više u svrhu zastrašivanja, kako bi se stanovništvo obeshrabrilo od otpora okupaciji.

Rusija dosljedno niječe višestruke optužbe za kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

Najmanje 800 ukrajinskih dužnosnika uključeno je u rad za FSB, neki dobrovoljno, neki pod prisilom.

Istovremeno, postrojbe za elektroničko ratovanje radile su na presjecanju pristupa ukrajinskoj televiziji, radiju i internetu, dodatno izolirajući stanovništvo u područjima pod okupacijom.

Watling navodi da je FSB procijenio da su trebali kontrolirati samo 8% stanovništva kako bi pokorili područje.

Izvješće pokazuje da su ruske obavještajne i sigurnosne agencije postigle veći stupanj uspjeha u Ukrajini nego njezina vojska, koja je pretrpjela brojne neuspjehe.

Propusti špijuna

Međutim, u izvješću se navodi da su i špijuni imali određenih propusta. Naime, njihova izvorna procjena prije invazije, koju su dali predsjedniku Putinu, bila je da će ruske snage biti dočekane raširenih ruku i da će se vlada u Kijevu brzo srušiti.

Ta se procjena pokazala katastrofalno pogrešnom.

“Ruskim specijalnim službama nedostaje iskrenosti i poštenja da točno izvijeste i svojim naporima te se čini da postoji sustavni problem pretjeranog izvještavanja o nečijim uspjesima i prikrivanja slabosti nadređenima”, navodi se u izvješću.

Jack Watling ističe primjer ruskog generala u vojnoj obavještajnoj službi GRU koji je bio glavni za trovanje u Salisburyju 2018. nervnim otrovom novičok u neuspjelom pokušaju ubojstva KGB-ovog prebjega, Sergeja Skripala.

Unatoč tome što je operacija razotkrivena i navodni krivci javno identificirani, taj general nije smijenjen. Umjesto toga, on je unaprijeđen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.