Sve o Hamasu: Tko su militanti koji napadaju Izrael?

Svijet 10. lis 202308:35 1 komentar
MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Islamistička militantna skupina koja kontrolira Gazu podigla je napade na Izrael na novu razinu nastavljajući tako desetljeća neprijateljstava.

Militantni pokret Hamas izveo je u subotu jedan od najvećih napada na Izrael u nekoliko desetljeća, ubivši stotine ljudi, otimajući vojnike i civile i navodeći Izrael da im objavi rat. Najveća od naoružanih islamističkih skupina na palestinskom području, Hamas, upravlja Pojasom Gaze u kojem živi dva milijuna ljudi, piše New York Times.

Što je Hamas?

Hamas je 1987. godine osnovao šeik Ahmed Yassin, koji je tijekom prvog palestinskog ustanka protiv izraelske vojne kontrole nad Zapadnom obalom i Gazom bio aktivan u Muslimanskom bratstvu.

Hamas je od tada odgovoran za samoubilačke napade na izraelske civile te otmice i ubojstva izraelskih vojnika. Brojne države proglasile su Hamas terorističkom organizacijom, ali on je, usprkos tome, vladajuća sila u Pojasu Gaze.

Za razliku od Palestinske oslobodilačke organizacije, koju vodi Mahmoud Abbas, Hamas ne priznaje pravo Izraela na postojanje i zagovara protjerivanje svih Židova iz regije. Hamas je beskompromisan borac za stvaranje palestinske države utemeljene na islamskom fundamentalizmu koja se proteže od istoka Sredozemlja do rijeke Jordan.

Koja je uloga Hamasa na palestinskim teritorijima?

Arapski akronim za Islamski pokret otpora, Hamas je utemeljen na tri stupa: Vjeri, dobročinstvu i borbi protiv Izraela.

Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hamas je već godinama i u kontroverznim odnosima sa suparničkim pokretom, palestinskom strankom Fatah, koju vodi Mahmoud Abbas. Godinu dana nakon povlačenja Izraela iz Gaze 2005., Hamas je pobijedio na parlamentarnim izborima u Palestini, porazivši Fatah. Nakon frakcijskih borbi u Gazi, 2007. je svrgnuta Palestinska uprava kojom je dominirao Fatah i Hamas je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze.

U ranim godinama postojanja pokreta, Palestinci su široko prihvaćali Hamas kao grupu koja je bila najspremnija oduprijeti se Izraelu, a neki su ga smatrali manje korumpiranim i bolje organiziranim od palestinskih vlasti. Ali, nezadovoljstvo je poraslo jer su se životi Palestinaca pogoršali uslijed godina sukoba i izraelske i egipatske blokade, a neki smatraju da su napadi te skupine naštetili i samim Palestincima.

Tko su saveznici i pristaše Hamasa?

Unutar Pojasa Gaze, Hamas i Islamski džihad, druga najveća militantna skupina u regiji, često se ujedinjuju protiv Izraela.

Islamski džihad često djeluje neovisno o Hamasu i fokusiran je prvenstveno na vojni sukob. U nekim je prilikama Hamas vršio pritisak na Islamski džihad da zaustavi napade ili odmazdu protiv Izraela ili je ostao po strani dok se skupina sukobljavala s Izraelom. U drugim situacijama je i Hamas uvučen u bitku.

Hamas je u savezu s bliskoistočnim zemljama poput Sirije i entitetima poput šijitske islamističke skupine Hezbollah u Libanonu koji se protive politici SAD-a i Izraela.

Među najglasnijim pristašama Hamasa i njegove politike je Iran, koji ima svoje interese u borbi protiv Izraela. Iran je desetljećima Hamasu davao oružje, tehnologiju i obuku za izgradnju vlastitog arsenala naprednih raketa koje mogu dosegnuti duboko u izraelski teritorij.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare