Švicarska deblokirala 1,2 milijarde eura za siromašnije države EU-a

Svijet 01. lis 202112:32
novac, pare, lova, euro, euri,
Unsplash / Ilustracija

Švicarska je deblokirala ukupno 1,3 milijardi franaka (1,2 milijarde eura) financijske pomoći siromašnijim zemljama članicama Europske unije, u pokušaju popravljanja trenutno zategnutih odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

Gornji dom švicarskog parlamenta odobrio je tu svotu u četvrtak za isplate u sljedećih nekoliko godina. Riječ je o novcu za “kohezijske isplate” zamrznutom 2019. nakon spora oko međusobnog priznavanja burzovnih pravila.

Švicarska time pokazuje dobru volju nakon dugogodišnjih neuspješnih pregovora o čvršćem povezivanju zemlje s jedinstvenim tržištem EU-a, a Bern se također nada da će sada moći opet sudjelovati u istraživačkom programu EU-a Horizon.

Švicarska nije članica EU-a, no sudjeluje u njezinim programima i unutarnjem tržištu bloka putem bilateralnih sporazuma. Zauzvrat, plaćanje u svrhu potpore siromašnijim državama EU-a dogovoreno je prije više godina, a sličan aranžman dogovoren je i s Norveškom.

U Švicarskoj se to naziva “kohezijskom milijardom”. Prva svota, oko milijardu švicarskih franaka, bila je uplaćivana nekoliko godina, počevši od 2006.

Svejedno odnosi između EU-a i Švicarske hladniji su otkad blok ustraje na okvirnom sporazumu kojim bi tu zemlju bliže vezao uz sebe.

Kako bi izvršila pritisak, EU je prestala priznavati švicarsku burzu kao ekvivalent institucijama EU -a 2019. Pregovori o sporazumu su stali.

Europski povjerenik Maroš Šefčovič u tvitu je istaknuo kako je novac trebao biti davno plaćen. “Takav je doprinos logičan pandan sudjelovanju na jedinstvenom tržištu EU -a”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.