Svjedočenje o ratnim zločinima u Ukrajini: “Ostavili su ga u šahtu da iskrvari”

Svijet 05. tra 202212:48
Izvor: REUTERS/Oleksandr Lapshyn, Ilustracija

Njemački javni servis ARD objavio je svjedočenja ukrajinskih izbjeglica o ratnim zločinima ruske vojske.

Prema ukrajinskim izbjeglicama, ruski vojnici ubijali su bespomoćne civile i silovali žene u predgrađu Kijeva.

Njemački novinari su razgovarali s 46-godišnjom Tatjanom S., koja je ispričala potresnu priču kako su ruski vojnici smaknuli njezinog supruga. Tatjana S. se trenutno nalazi u zapadnoj Ukrajini, na nepoznatoj lokaciji, koju ne želi otkriti zbog straha za svoju sigurnost, piše ARD.

Bijeg iz Kijeva u selo Bohdanivka

Tatjana i Jurij S. živjeli su s desetogodišnjom kćeri Alinom* u Kijevu. Kad je krajem veljače izbio rat, htjeli su otići iz glavnog grada. Obitelj je pokupila i 81-godišnju baku Olgu i otišli su u Bohdanivku, malo selo 40 kilometara sjeveroistočno od Kijeva. Ondje su prije nekoliko godina sagradili daču.

3. ožujka ruske trupe ulaze u selo.

“Vojnici su bjesnili i divlje pucali. Išli su od kuće do kuće, tražili alkohol i pljačkali ljude”, kaže Tatjana S..

Ruski vojnici su 9. ožujka stigli na njihovu daču. Bilo je 21:30 kad su pucnji pogodili kuhinjski prozor.

“Vikali smo: ‘Nenaoružani smo! Evo djece!’ Onda su nas zamolili da otvorimo vrata”, nastavlja Tatjana S.

Ruski vojnici su ih zatvorili u šaht pored kuće

U kuću su provalila dva vojnika sa strojnicama. Naređuju obitelji da se spuste u dva metra dubok šaht za pumpu koji je pored kuće. Baka Olga je prestara, ne može, ali Tatjana, Jurij i njihova kći moraju sići u šaht. Vojnici ih onda ostavljaju i više ne obraćaju pažnju na njih dok pretražuju njihovu kuću.

“Onda su došli i tražili cigarete. Moj muž je odgovorio da nije pušio četiri dana. Tada je jedan od vojnika naredio: ‘Dokrajčite ga!’ Onda je mom mužu pucao prvo u ruku, a zatim u glavu”, ispričala je Tatjana S. njemačkim novinarima.

Upucani Jurij S. se srušio i počeo obilno krvariti. Vojnici su stavili poklopac na okno i ušli u kuću. Tatjana S. sjeća se da je čula da su pretresali kuću. Juri je iskrvario do smrti oko 2:30 u noći.

Ruski vojnici su otišli pa se majka i kći oslobađaju iz šahta i u kući nalaze baku, neozlijeđenu.

Natalijina priča: Ubili su mi muža, a mene silovali

Kad padne sumrak, dolaze kod susjeda u čijoj kući se već nalaze druge žrtve iz sela.

Jedna od njih je Natalija. Britanski Times opširno je izvještavao o njenom slučaju. Natalija živi u osamljenoj kući na rubu šume. Ona je ispričala da su ruski vojnici ubili njezinog supruga nakon što su u njegovom autu pronašli maskirnu jaknu. Ubojica je navodno rekao: “Ubio sam ga jer je bio nacist.”

Samu Nataliju počinitelji su više puta silovali dok je njezin četverogodišnji sin plakao u susjednoj kotlovnici. Nakon što su je pijani muškarci pustili, ugrabila je priliku da pobjegne sa svojim djetetom.

Žene su 10. ožujka odlučile autom napustiti Bohdanivku. Sporednim cestama vozile su u smjeru Brovara, sljedećeg većeg grada.

“Ponekad su postojali znakovi koji upozoravaju na mine. Ali ipak smo išli ovim putem. Samo smo htjeli izaći iz ovog pakla”, prisjeća se Tatjana S.

Pokrenuta istraga zbog ubojstva i silovanja

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova sada je objavila da istražuje događaje koji se odnose na slučaj Natalije, koju je Tatjana S. sljedeće jutro srela kod susjeda. Optužba je ubojstvo i silovanje.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch objavila je prije nekoliko dana nekoliko izvješća očevidaca o pogubljenjima civila i silovanjima.

Njemački novinari su pak razgovarali s ukrajinskim izbjeglicom u Berlinu koji je svjedočio kako rusko vojno osoblje puca na civile u Irpinu.

“Na prizemlju u devetokatnoj zgradi bila je trgovina. Ruski vojnici su razvalili vrata i htjeli namirnice. Onda su začuli glas iz podruma. Pucali su na te civile”, ispričao je njemačkim novinarima Jusuf M.

Ova izvješća su iskazi očevidaca koji tek trebaju biti neovisno provjereni, napominje ARD.

Pravni stručnjaci: Rusija je prešla crtu, to su ratni zločini

Ako se potvrde, onda su silovanje i strijeljanje civila očiti ratni zločini, smatra profesor Kai Ambos s Katedre za međunarodno krivično pravo i međunarodno pravo na Sveučilištu Georg-August u Göttingenu. Ambos je i sudac na Specijalnom sudu za Kosovo u Haagu.

“U slučajevima kada su civili žrtve nasilja, bilo da se radi o izravnom ubijanju, okrutnom postupanju ili seksualnom nasilju, očito imamo kršenje željeznog principa zaštite civilnog stanovništva. A uz to imamo i ratne zločine”, kaže ovaj stručnjak za međunarodno pravo .

S tim tumačenjem se slaže i Sönke Neitzel, profesor na Institutu za vojnu povijest Sveučilišta u Potsdamu.

Nakon prvih tjedana rata, granatiranje civilne infrastrukture poput bolnica ili kazališta u Mariupolju pokazalo je da civili nisu pošteđeni.

“Svi su znali da su akcije ruske vojske i granatiranje gradova već prešli crtu”, upozorio je ovaj povjesničar.

Amnesty International prikuplja dokaze

No još nije jasno koje su dimenzije tih pojedinačnih slučajeva ratnih zločina.

Osoblje Amnesty Internationala sada prikuplja dokaze o ratnim zločinima na terenu i dokumentira ih za procesuiranje pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. U Njemačkoj se ovim optužbama bave Federalni ured kriminalističke policije, Federalna obavještajna služba i Ured saveznog javnog tužitelja, prenosi Index.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar