Svjetski mediji: Podignute tenzije u odnosima Srbije i Hrvatske

Svijet 17. srp 202216:54 2 komentara
Shutterstock

Odluka Zagreba da ne dopusti nenajavljen privatni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Spomen području logora Jasenovac podigla je tenzije u odnosima balkanskih rivala Srbije i Hrvatske, ocjenjuju svjetske novinske agencije.

“Diplomatske tenzije između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske porasle su danas, nakon što je Hrvatska odbila dozvoliti privatni posjet srpskog populističkog predsjednika spomen području koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata, u kojem su pronacističke vlasti u Hrvatskoj ubile desetine tisuća Srba”, piše AP.

VEZANE VIJESTI

Agencija AFP piše da hrvatske vlasti u nedjelju nisu dozvolile predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u privatni posjet “hrvatskom Auschwitzu”, što je izazvalo novi val tenzija između dvije zemlje, nekadašnjih neprijatelja iz devedesetih godina.

Obje agencije ukazuju da su hrvatske vlasti “neslužbenim kanalima” saznale za planirani posjet logoru Jasenovac predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i prenose izjavu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da je činjenica da hrvatska vlada nije službeno obaviještena o posjeti “neprihvatljiva”.

AP i AFP konstatiraju da su “odnosi Srbije i Hrvatske ostali napeti od raspada bivše Jugoslavije i rata u Hrvatskoj 1991-95, koji je izbio kada se njena srpska manjina, uz podršku Srbije, pobunila protiv nezavisnosti Hrvatske”.

AP navodi da, iako su se dvije zemlje obavezale raditi na rješavanju problema preostalih iz sukoba, kao što je pronalaženje nestalih, povremene diplomatske prepirke remete poslijeratne napore.

Populističke vlasti Srbije inzistiraju na tome da hrvatska vlada nije učinila dovoljno da prizna svoju prošlost iz Drugog svjetskog rata, dok Zagreb optužuje Srbiju da koristi ovo pitanje za unutrašnje političke potrebe i odbija se baviti vlastitom ulogom u ratu devedesetih, navodi AP.

AFP piše da ukupan broj žrtava u logoru Jasenovac, uglavnom Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista, i dalje izaziva kontroverze u odnosima Zagreba i Beograda i varira od nekoliko desetina tisuća do 700.000.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (2)

Prikaži sve komentare