Tisuće ljudi već osmi dan prosvjeduju zbog cijena goriva u Ekvadoru

Svijet 21. lip 202206:55
Izvor: REUTERS/Johanna Alarcon

Tisuće autohtonih stanovnika i pripadnika drugih nezadovoljnih skupina marširali su glavnim gradom Ekvadora u ponedjeljak, osmog dana prosvjeda zbog cijena goriva. 

Predsjednik Guillermo Lasso proširio je izvanredno stanje na šest pokrajina i proglasio policijski sat u Quitu kako bi suzbio demonstracije s desecima ozlijeđenih. “Ovom odlukom zaštićena je dobrobit građana suočenih s nasiljem. Istovremeno su zaštićena prava onih koji mirno prosvjeduju”, objavila je vlada.

Pješice, na motociklima i u prepunim kamionima, autohtoni prosvjednici marširali su prema centru glavnog grada Quita iz Cutuglague, područja u južnom Quitu.

Moćna Konfederacija autohtonih nacionalnosti Ekvadora (Conaie), zaslužna za pomoć u svrgavanju tri predsjednika između 1997. i 2005. godine, pozvala je na prosvjed jer Ekvadorci sve teže spajaju kraj s krajem.

Autohtonih stanovnika je više od milijun među ukupno 17,7 milijuna stanovnika Ekvadora, a njihovom su se prosvjedu pridružili studenti, radnici i svi koji osjećaju ekonomske posljedice. “Pozvali smo na dijalog, ali oni ne žele mir”, rekao je Lasso u videu objavljenom na Twitteru u ponedjeljak. “Oni traže kaos. Oni žele svrgnuti predsjednika”, dodao je.

Policija je objavila da su 63 policajca ranjena u sukobima, a njih 21 nakratko su držani kao taoci od početka prosvjeda, dok su skupine za ljudska prava izvijestile o 79 uhićenih i 55 ranjenih civila.

Ekvador, proizvođač nafte, pogođen je rastućom inflacijom, nezaposlenošću i siromaštvom koje je pogoršala pandemija koronavirusa.

Cijene goriva značajno su porasle od 2020., a Conaie traži smanjenje cijena goriva na 1,5 dolara po galonu dizela i 2,10 dolara za benzin.

Traže i kontrolu cijena hrane i da se ponovno pregovara o osobnim bankovnim kreditima oko četiri milijuna obitelji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar