Tko je kriv za smrtonosni toplinski val koji je u par dana ubio više od stotinu ljudi? Znanstvenici su složni…

Klimatske promjene 19. tra 202408:54 0 komentara
Gerd Altmann from Pixabay

Znanstvenici kažu da su ljudske aktivnosti poput izgaranja fosilnih goriva dovele do toga da su temperature prosječno više 1,4 °C. No zasebna studija o suši u južnoj Africi kaže da je za sušu ipak prije svega kriv El Niño.

Toplinski val koji je u zapadnoj Africi i Sahelu odnio mnoge živote, bio bi posve nemoguć bez klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem, kažu znanstvenici, piše BBC.

Prošlog mjeseca su u Maliju zabilježene temperature iznad 48 °C, a jedna bolnica je stotine smrtnih slučajeva povezala s ekstremnom vrućinom.

Znanstvenici kažu da su ljudske aktivnosti poput izgaranja fosilnih goriva dovele do toga da su temperature prosječno više 1,4 °C. No zasebna studija o suši u južnoj Africi kaže da je za sušu ipak prije svega kriv El Niño, prenosi Jutarnji list.

Brojne zemlje u regiji Sahel i diljem zapadne Afrike pogodio je krajem ožujka i početkom travnja jak toplinski val. Vrućina se najjače osjetila u južnim regijama Malija i Burkine Faso.

U Bamaku, glavnom gradu Malija, bolnica Gabriel Toure objavila je da je zabilježila 102 smrtna slučaja u prvim danima travnja. Otprilike polovica ljudi koji su umrli bili su stariji od 60 godina, a bolnica je rekla da je vrućina igrala ulogu u većini tih smrtnih slučajeva.

Klimatolozi vjeruju da su globalne klimatske promjene imale ključnu ulogu u ovom petodnevnom toplinskom valu.

Nova analiza znanstvenika uključenih u grupu World Weather Attribution sugerira da visoke dnevne i noćne temperature ne bi bile moguće bez dugotrajne globalne upotrebe ugljena, nafte i plina, kao i drugih aktivnosti poput krčenja šuma.

Prema studiji, zbog klimatskih promjena su temperature bile do 1,5 °C više od normale u Maliju i Burkini Faso, a tijekom noći su bile 2 °C iznad prosjeka.

‘Neki će reći da toplinski val s temperaturama višim od 1,4 do 1,5 °C, nije neko veliko povećanje‘, rekla je Kiswendsida Guigma, klimatska znanstvenica u Klimatskom centru Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Burkini Faso. ‘Ali ova dodatna toplina za mnoge je ljude značila razliku između života i smrti.‘

Iako su intenzivni toplinski valovi još uvijek relativno rijetki u ovoj regiji, istraživači očekuju da će postati češći kako se klima bude zagrijavala.

Uz prosječne globalne temperature kakve su bile u predindustrijsko vrijeme, znanstvenici kažu da bi se događaji poput ovog nedavnog u Maliju dogodili jednom u 200 godina. Ali ako globalna temperatura prijeđe 2 °C, snažni toplinski valovi događat će se svakih 20 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!