Tko je nasljednik kralja Charlesa? Princ Harry tek je peti na redu

Richard Pohle / POOL / AFP

Britanskom kralju Charlesu III dijagnosticiran je rak i odmah se započelo s tretmanom liječenja, no nije poznato o kakvoj se vrsti raka radi.

Logično, takva vijest je odjeknula, ali koliko je situacija opasna za 75-godišnjaka moglo bi se znati tek nakon objave detalja o tome koji rak je u pitanju i u kojoj fazi je otkriven.

Svakako, takva vijest podsjetila je na smrtnost svih nas, no po pitanju monarhija u takvim se temama u prvi plan postavlja tko bi mogao sjesti na tron nakon Charlesa.

Prema britanskom zakonu, nasljednikom se postaje u trenutku kada njegov ili njezin prethodnik umre. Tek nakon se predstavlja narodu. Pravila, od kojih većina datira stotinama godina unatrag, znače da kruna prelazi na monarhovo najstarije dijete, a loza se zatim diktira redoslijedom rođenja i bliskošću s njim.

Dakle, prijestolonasljednik je Charlesov najstariji sin princ William, zatim Williamov najstariji sin princ George, a zatim njegova mlađa djeca Charlotte i Louis. Princ Harry, Charlesov mlađi sin i Williamov brat, tada je sljedeći na redu. Odnosno, peti.

Ali, postoje iznimke od ovih pravila, sadržane u Povelji o pravima iz 1689. i Zakonu o nagodbi iz 1701. Potonji je donesen kako bi se osigurala protestantska linija nasljeđivanja i isključio rimokatolik da ikada postane monarh. Zahtijevalo se i da monarh podržava Crkvu Engleske i Crkvu Škotske.

Zakon o nasljeđivanju krune iz 2013. izmijenio je ta pravila tako da spol više nije bio problem, čime je okončan sustav u kojem mlađi sin postaje monarh prije starije sestre.

Također, ukinuto je pravilo koje brani svakome tko se vjenča za katolika da postane kralj ili kraljica. Međutim, razjašnjeno je da svaka od prvih šest osoba u redu za prijestolje mora imati dopuštenje monarha prije nego što stupi u brak.

Što se supruga tiče, one ne mogu postati kraljice, moraju biti u direktnoj obiteljskoj vezi s prethodnim vladarom i vladaricom, što ih time razlikuje od pokojne kraljice Elizabete II. Istovremeno, dok se kraljeva supruga naziva kraljicom, kraljičini suprug naziva se princem.

TOP 10 trenutačne linije nasljeđivanja

1) princ William, 2) princ George, 3) princeza Charlotte, 4) princ Louis, 5) princ Harry, 6) princ Archie (Harryjev sin), 7) princeza Lilibet (Harryjeva kći, 8) princ Andrew (Charlesov mlađi brat, 9) Princeza Beatrice (Andrewova najstarija kći, 10), Sienna Mapelli Mozzi (Beatricina kći).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.