Traktori napravili prometni kaos u Parizu: Traje prosvjed zbog uporabe pesticida

Svijet 08. velj 202310:17
REUTERS/Lucien Libert

Francuski poljoprivrednici ušli su sa stotinama traktora u Pariz rano ujutro u srijedu kako bi prosvjedovali protiv zabrane primjene pesticida i drugih ekoloških propisa koji, upozoravaju, prijete poljoprivrednoj proizvodnji u najvećoj poljoprivrednoj sili Europske unije.

Akcija je uslijedila nakon presude suda EU-a prošlog mjeseca kojom je poništena francuska politika koja je uzgajivačima šećerne repe dopuštala korištenje zabranjenog insekticida. To je izazvalo zabrinutost uzgajivača šećerne repe zbog dodatnog smanjenja usjeva i zatvaranja tvornica šećera.

“Ove ponovljene zabrane i neaktivnost vlade u podržavanju mnogih sektora (trešnje, jabuke, cikorija, krumpirov škrob i druge) osuđuju poljoprivrednu proizvodnju”, naveli su u priopćenju najveći francuski poljoprivredni sindikat FNSEA, sindikat šećerne repe CGB i skupina mladih poljoprivrednika JA.

Upozorili su da bi uvoz usjeva, koji ne podliježu sličnim ograničenjima uporabe pesticida, ugrozio francuska radna mjesta.

Aktivisti za zaštitu okoliša kažu da ostaci pesticida štete tlu i životinjskom svijetu.

Sindikati su očekivali da će se prosvjedu pridružiti 500 traktora i 2000 farmera iz okolice Pariza. Brojke još nije moguće potvrditi, rekao je glasnogovornik sindikata CGB.

Traktori, neki s transparentima “Macron likvidira poljoprivredu” i “Spasite svog farmera”, trebali bi završiti svoju povorku u blizini francuskog ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici poljoprivrednih sindikata trebali su se tijekom jutra sastati s francuskim ministrom poljoprivrede Marcom Fesneauom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar