Trilateralni summit Kine, Japana i Južne Koreje: “Naše bliske veze se neće promijeniti”

Svijet 27. svi 202408:59 0 komentara
Chung Sung-Jun/Pool via REUTERS REFILE

Kineski premijer Li Qiang pohvalio je ponovno pokretanje odnosa s Japanom i Južnom Korejom, nakon što se u ponedjeljak sastao s njihovim čelnicima na prvim trostranim pregovorima u četiri godine kojima strane nastoje oživjeti trgovinske i sigurnosne dijaloge u situaciji globalnih napetosti.

Kineski premijer sastao se s južnokorejskim predsjednikom Yoonom Suk Yeolom i japanskim premijerom Fumiom Kishidom u Seulu u sklopu nastojanja da se ožive pregovori o trostranom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji su u zastoju od 2019., a koji su visoko na dnevnom redu.

Na otvaranju summita, Li je rekao da su razgovori “i ponovno pokretanje i novi početak” te je pozvao na sveobuhvatni nastavak suradnje između istočnoazijskih gospodarskih sila.

Da bi se to dogodilo politika bi trebala biti odvojena od ekonomskih i trgovinskih pitanja, dodao je, pozivajući na kraj protekcionizma i odvajanja opskrbnih lanaca.

“Za Kinu, Južnu Koreju i Japan, naše bliske veze se neće promijeniti, duh suradnje postignut kroz odgovor na krizu neće se promijeniti i naša misija očuvanja regionalnog mira i stabilnosti neće se promijeniti”, rekao je Li.

Bez obzira na potpisivanje bilo kakvih dogovora, sam sastanak smatra se znakom napretka u odnosima između triju zemalja čiji su odnosi obilježeni podjednako sumnjičavošću i neprijateljstvom koliko i konstruktivnim angažmanom.

Kina i saveznici SAD-a Južna Koreja i Japan pokušavaju upravljati međusobnim nepovjerenjem u trenutku kojeg obilježavaju rivalstva između Pekinga i Washingtona, napetosti oko demokratski uređenog Tajvana, koji Kina tretira kao svoj, i sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Američki predsjednik Joe Biden podigao je barijere kineskom uvozu, podižući carine na niz kineskih uvoza, uključujući baterije za električna vozila (EV) i računalne čipove.

Donald Trump, njegov suparnik na predsjedničkim izborima u studenom, uveo je carine od 60 posto ili više na svu kinesku robu.

Samit u ponedjeljak dolazi dan nakon što su se čelnici odvojeno sastali na međusobnim bilateralnim razgovorima.

Na njima su Li i Yoon dogovorili o diplomatskom i sigurnosnom dijalogu i nastavku pregovora o slobodnoj trgovini, dok su Kishida i kineski premijer razgovarali o Tajvanu i dogovorili se da će održati novu rundu bilateralnog ekonomskog dijaloga na visokoj razini.

Yoon je također zatražio od Kine da igra konstruktivnu ulogu sa svojim partnerima u Sjevernoj Koreji, koja širi svoje nuklearno oružje i raketni arsenal prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Yoon i Kishida pozvali su Pjongjang da ne izvede planirano lansiranje rakete sa svemirskim satelitom, za koji kažu da koristi tehnologiju balističkih projektila zabranjenu rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Li je pozvao sve strane na suzdržanost i sprječavanje daljnjeg kompliciranja situacije na Korejskom poluotoku. Kina je jedini vojni saveznik Sjeverne Koreje, njen najveći trgovinski partner i zajedno s Rusijom pozvala je na ublažavanje sankcija UN-a Sjevernoj Koreji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!