Trudeau nije profitirao od raspisivanja prijevremenih izbora u Kanadi

Svijet 21. ruj 202111:15
Dave Chan / AFP

Kanadski premijer Justin Trudeau u ponedjeljak je s malom prednošću pobijedio na parlamentarnim izborima, ne osiguravši si ponovno većinu u parlamentu nakon što ga je dio glasača napustio jer je raspisao izbore dvije godine prije rasporeda, tijekom četvrtog vala pandemije covida-19.

Još jedna manjinska vlada u kojoj će Trudeauovi liberali trebati podršku oporbenih stranaka potaknula je pitanja o budućnosti tog čelnika koji je stupio na vlast 2015. obećavajući „sunčane puteve“, no ne ispunivši velik dio svojih najavljenih ambicioznih političkih obećanja, piše agencija Reuters.

Trudeau je preuzeo rizik raspisavši izbore dvije godine prije rasporeda, nadajući se da njegovo upravljanje pandemijom i visok broj procijepljenih u Kanadi dovesti do snažnijeg mandata, nakon što je i poslije izbora 2019. morao formirati manjinsku vladu.

No plan 49-godišnjeg političara nije uspio. Liberali bi trebali osvojiti 156 mjesta u parlamentu, jedno više nego što su imali prije glasanja, pokazuju projekcije.

„Večeras smo vidjeli da su milijuni Kanađana izabrali progresivni plan. Neki su govorili o podjelama, no ja ih ne vidim“, kazao je Trudeau nakon što je njegov suparnik priznao poraz.

„Vidim Kanađane koji stoje zajedno“, dodao je.

Kanadski premijer će sada s lijevom Novom demokratskom strankom (NPD), bez koje neće moći donositi zakone, morati pregovarati o obećanjima koja je davao tijekom kampanje – uključujući vrtiće za 10 kanadskih dolara dnevno, milijarde za staračke domove i nove klimatske investicije.

„Čini se da je to upravo što su ljudi htjeli, neku vrstu ambivalencije. Nisu spremni imati jednu stranku koja će imati sve u svojim rukama“, smatra Gerald Baier politolog sa sveučilišta British Columbia.

Apatija na domaćoj i popularnost na međunarodnoj sceni

Trudeau dolazi iz politički slavne kanadske obitelji. Rođen na Božić 1971. kao sin tadašnjeg premijera Pierrea Trudeaua, prije ulaska u parlament 2008. radio je kao učitelj i instruktor snowboardinga.

Liberalnu stranku je preuzeo 2013., dok je ona bila u krizi, a na vlast ju je doveo dvije godine kasnije na valu optimizma, obećavajući hrabro djelovanje u pitanjima poput izborne reforme, smanjenja emisija stakleničkih plinova i osiguravanja pitke vode za sve kanadske autohtone zajednice.

U šest godina svog mandata ta obećanja nije ispunio, no uveo je porez na emisije ugljika, primio 25 tisuća sirijskih izbjeglica i legalizirao je kanabis u rekreacijske svrhe.
Hvaljen je i jer je 2015. formirao rodno ravnopravnu vladu te jer je potrošio milijarde dolara za podršku Kanađanima tijekom pandemije.

Tijekom ovogodišnje kampanje bio je suočen s prosvjednicima protiv cijepljenja i novim, discipliniranim kandidatom konzervativaca Erinom O’Tooleom. Nakon 98 posto prebrojanih glasova, Trudeauovi liberali imaju 158, a konzervativci 119 mjesta u donjem domu parlamenta koji broji 338 zastupnika.

Na Trudeaua su utjecali i skandali tijekom njegovog mandata, kao kad su tijekom kampanje 2019. u javnost izašle fotografije njega zamaskiranog u crnca.

„Previše obećava i premalo ispunjava, a sjaj je izblijedio“, rekla je Melanee Thomas, politologinja sa sveučilišta Calgary.

Apatija prema mladom kanadskom premijeru u Kanadi u kontrastu je s njegovom popularnošću na međunarodnoj sceni, gdje je i dalje predstavljan kao čelnik koji je naslijedio progresivnu ulogu bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu. Obama je podržao Trudeaua prošli tjedan, kao i prije izbora 2019. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar