Trumpa nakon burnog mandata očekuje neizvjesna budućnost

Svijet 20. sij 202113:09
Donald Trump
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Američki predsjednik Donald Trump odlazi u srijedu s dužnosti nakon burnog četverogodišnjeg mandata tijekom kojeg je dva puta opozvan u donjem domu parlamenta, i koji su obilježile duboke političke podjele i pandemija koja je u zemlji odnijela 400.000 ljudskih života.

Trump (74) će se oprostiti od Bijele kuće nekoliko sati prije inauguracije novoizabranog predsjednika, demokrata Joea Bidena.

On će biti prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. koji neće nazočiti inauguraciji svojeg nasljednika, jer se ne može pomiriti s činjenicom da je poražen.

Trump i njegova supruga Melanija odletjet će helikopterom u vojnu zrakoplovnu bazu Andrews u Marylandu, 24 kilometara od Bijele kuće, odakle će se nakon svečanog ispraćaja predsjedničkim zrakoplovom Air Force One posljednji put uputiti na Floridu.

U svoj klub Mar-a-Lago u Palm Beachu stići će prije službenog isteka mandata u podne.

Izbačen s Twittera nakon krvavog napada njegovih pristaša na Kapitol 6. siječnja, Trump je u utorak starom metodom, priopćenjem za novinare putem e-maila, distribuirao oproštajni video u kojem se suzdržao od svoje uobičajene agresivne retorike i uputio pozitivnu poruku.

„Sada više nego ikad, moramo se ujediniti oko naših zajedničkih vrijednosti i uzdići iznad frakcijske mržnje i izgraditi našu zajedničku sudbinu”, kazao je. Bidena nije spomenuo.

Trumpa čeka težak zadatak obnove imidža teško narušenim njegovim burnim predsjedništvom, posebice u zadnjim mjesecima. Ima jedinstveno mjesto u povijesti kao jedini predsjednik koji je dva puta opozvan u donjem domu parlamenta.

Čak i nakon što napusti dužnost, Senat će mu suditi po optužbi da je poticao pobunu koju je potvrdio Zastupnički dom u kojem demokrati imaju većinu. Ishod će odrediti hoće li biti diskvalificiran da se ponovno kandidira za predsjednika.

„On će biti beznačajni predsjednik, predsjednik s jednim mandatom koji je učinio više štete nego dobra”, ocijenio je povjesničar Douglas Brinkley, stručnjak za američke predsjednike.

Trump je do posljednjeg dana na dužnosti tvrdio da su mu izbori održani 3. studenoga prošle godine ukradeni.

Sudovi su odbacili neutemeljene optužbe njegovih odvjetnika da je bilo raširene izborne prijevare, a njegov potpredsjednik Mike Pence predvodio je potvrdu Bidenove pobjede u Kongresu unatoč njegovim protestima, pošto su njegove pristaše istjerane s Kapitola nakon krvavog napada.

Washington iz kojeg Trump odlazi čuva 25.000 pripadnika Nacionalne garde, dok je National Mall, poljana tradicionalno puna gledatelja na dan inauguracije, zatvorena za javnost zbog prijetnji nasiljem od skupina koje su napale Kapitol.

Fokusiran na poništenje izbornih rezultata, Trump nije uspio obuzdati sve veći broj umrlih od koronavirusa, koji je do sada odnio živote 400.000 ljudi u zemlji, najviše na svijetu, dok su milijuni ostali bez posla.

Ukaljan brend

Trump, bivši nekretninski mogul koji posjeduje 17 golf igrališta širom svijeta, nalazi se pred velikim izazovom obnove svojeg ukaljanog brenda.

The New York Times pisao je da mnoga njegova odmarališta gube milijune dolara, te da u roku od nekoliko godina mora otplatiti stotine milijuna dolara dugova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Trump mora odlučiti i na koji će način ostati u politici što je najavio. Spomenuo je da bi putem političkog odbora koji prikuplja političke donacije mogao podržati kandidate koji će pokušati srušiti republikance koji su ga politički iznevjerili.

No tek će se vidjeti hoće li zadržati utjecaj u Republikanskoj stranci.

„Usudio bih se prognozirati da će u ne tako dalekoj budućnosti američki politički kandidati biti motiviraniji isticati da nisu poput Trumpa nego kandidati koji su nakon 1974. isticali da nisu poput Nixona”, rekao je povjesničar Michael Beschloss. Nixon je podnio ostavku 1974. zbog skandala Watergate.

Komentari

Vaš komentar