Twitter izgubio na francuskom sudu slučaj govora mržnje, platit će kaznu

Svijet 20. sij 202213:01 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Twitter mora otkriti sve detalje o načinima borbe protiv govora mržnje koji je prisutan na toj 'online' platformi u Francuskoj, presudio je u četvrtak Žalbeni sud u Parizu.

Sud je presudom dao za pravo lobističkim skupinama među kojima su Udruženje francuskih židovskih studenata (UEJF), “SOS rasizam” i “SOS homofobija” koje tvrde da ta društvena mreža ne radi dovoljnu na suzbijanju govora mržnje.

Današnjom odluka potvrđena je presuda nižeg suda iz srpnja prošle godine kada je Twitteru također naređeno da dozvoli puni pristup svim relevantnim dokumentima koji se odnose na napore kompanije u borbi protiv govora mržnje, uključujući broj, nacionalnost, lokaciju i jezik zaposlenika koji su zaduženi za moderiranje sadržaja na francuskoj verziji platforme.

Prema presudi, Twitter mora platiti 1500 eura svakom od šest oštećenih strana.

Twitterova politika o govoru mržnje zabranjuje korisnicima promoviranje nasilja, prijetnje, ali i napade na ljude na temelju njihove rase, vjere, rodnog identiteta ili invaliditeta te ostale oblike diskriminacije.

Kao i kod drugih društvenih mreža, korisnicima je omogućeno da prijave postove za koje vjeruju da sadrže govor mržnje, a ta kompanija zapošljava moderatore za provjeru sadržaja.

Ilana Soskin, odvjetnica lobističke skupine “J’Accuse” je rekla da Twitter “ne može prkositi francuskim zakonima i svima se rugati”.

“Mora se pokoriti”, rekla je Soskin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!