U Japanu vlak kasnio minutu, strojovođi skinuli 3 kune s plaće. Slučaj na sudu

Svijet 11. stu 202112:27 > 12:31 2 komentara
vlak, japan, kolodvor, željeznica
Photo by topcools tee on Unsplash / ilustracija

Japanski strojovođa tužio je poslodavca jer mu je od plaće ustegnuo 56 jena (3,23 kune) kao kaznu jer je svoju kompoziciju dovezao s minutom zakašnjenja, objavila je kompanija u četvrtak.

Početkom godine strojovođa je tužio West Japan Railway Company (JR West), jednu od vodećih japanskih tvrtki željezničkog prometa koja mu je odrezala novčanu kaznu zbog profesionalne pogreške počinjene u lipnju 2020., piše dnevni list Yomiuri Shimbun.

Strojovođa traži da mu tvrtka isplati 2,2 milijuna jena (1.263.495,15 kuna) obeštećenja s kamatama za moralnu štetu koja mu je nanesena novčanom kaznom.

Pogreška se dogodila kada je strojovođa trebao premjestiti svoju praznu kompoziciju na slijepi kolosijek kolodvora Okayama na zapadu Japana, ali se zabunio u peronu.

Zbog te zabune kasnio je jednu minutu dolasku na kolosijek na koji je ‘parkirao’ kompoziciju.

Tvrtka smatra opravdanim kazniti zaposlenika zbog propusta, no ovaj misli drukčije i objašnjava da je kašnjenje izazvano minornom ljudskom pogreškom.

Sustav japanskih željeznica u svijetu se redovito ističe kao primjer besprijekorne učinkovitosti i točnosti.

Svjetski mediji prenijeli su 2017. godine na naslovnicama vijest da se željeznički operator iskreno ispričao javnosti zbog “golemih nevolja” koje je izazvao jer je vlak krenuo 20 sekundi prije vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.