Udarac za Trumpa i republikance: Demokratima važne pobjede na lokalnim izborima

Svijet 09. stu 202311:28 1 komentar
Jacek Boczarski / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

U Bijeloj kući se osjetilo olakšanje nakon što su demokrati ostvarili nekoliko dobrih rezultata na lokalnim izborima, usprkos nedavnim anketama koje pokazuju da je popularnost demokratskog predsjednika Joea Bidena niska.

“Da sam dobio jedan dolar za svaki put kad su ankete i analitičari otpisali Joea Bidena i demokrate, vjerojatno više ne bih trebao raditi”, rekao je Sam Cornale, izvršni direktor nacionalnog odbora te stranke.

Demokrati “pobjeđuju svaki put, a to će napraviti i u studenom”, predviđa on.

Biden je ovaj tjedan kritiziran oko mudrosti njegove odluke da se 2024. ponovno kandidira za predsjednika nakon niza anketa koje mu ne idu u korist. Razne frakcije demokrata izgubile su povjerenje u svog predsjednika, frustrirane njegovim stavom o Izraelu, izostankom djelovanja protiv klimatskih promjena te inflacijom.

Rezultati anketa New York Timesa i sveučilišta Siena pokazuju da je Biden iza republikanskog favorita Donalda Trumpa u pet od šest ključnih saveznih država. Anketa Reutersa i Ipsosa pak pokazuje da je popularnost predsjednika na 39 posto, najnižoj razini od travnja.

Pobjeda u Kentuckyju u utorak demokratskog guvernera Andyja Besheara protiv snažnog republikanskog protivnika, prolazak amandmana o zagarantiranom pravu na pobačaj u većinski republikanskom Ohiju te demokratske pobjede u za izbore važnoj Pennsylvaniji pokazuju da Bidenova stranka ipak nije za otpisivanje, piše Reuters.

Rezultati u Ohiju pokazuju da pravo na pobačaj ostaje pobjedničko političko pitanje za demokrate nakon što je konzervativna većina Vrhovnog suda poništila ustavno pravo na abortus. No još uvijek nije jasno hoće li se te pobjede demokrata iz prošlog tjedna preliti i na izbore iduće godine.

Birači koju su glasali u utorak na saveznim i lokalnim razinama potencijalno su veoma različiti od onih koji će izaći na birališta u studenom 2024., pokazuju izlazne ankete. U Ohiju su one pokazale da su birači odabrali demokrate iako je Trump 2020. tamo pobijedio s osam postotnih bodova.

Republikanska savjetnica za političku strategiju Mary Anna Marcuso smatra kako aktualni izbori daju malo toga za naslutiti što će se dogoditi 2024., no da ipak uzrokuju određenu zabrinutost u njenoj stranci.

“Postoji dio birača, posebice žena iz predgrađa, koje se udaljavaju od Republikanske stranke”, rekla je.

“One štite svoja tijela više od poreznih olakšica”.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris se nenajavljeno pojavila u Bijeloj kući kako bi govorila o pitanju pobačaja, natuknuvši poruku koju će demokrati širiti u kampanji iduće godine – njihova stranka, a ne republikanci, štitit će osobna prava Amerikanaca.

“Smatram da su Amerikanci sinoć dali do znanja da su spremni ustati za slobodu i osobna prava i obećanje slobode u Americi”, rekla je Harris, proglasivši do “dobrom večeri za demokraciju”.

Ti su izbori pokazali da “vlada ne bi smjela govoriti ženi što činiti sa svojim tijelom”.

Biden, koji će ovaj mjesec napuniti 81, trenutno nema ozbiljnih protivnika u stranci te je već prikupio desetke milijuna dolara za svoju kampanju, čime je prestigao i 77-godišnjeg Trumpa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare