Ukrajina je u pregovorima s Rusijom ponudila neutralnost – što to znači?

Svijet 30. ožu 202217:301 komentar
Ukrajinska delegacija, ukrajinski pregovarači, pregovori, Istanbul, Turska
Anton Geraščenko / Telegram

Ukrajina je pristala ostati neutralna pod uvjetom da Zapad garantira njenu sigurnost, i tako odustati od želje da se pridruži NATO savezu. Ali, takav potez zahtijevao bi ili izmjenu ustava ili referendum, a analitičari kažu da nijedno od toga ne može biti učinjeno dok traje rat.

Što je neutralnost?  

Prema međunarodnom zakonu, zemlja je neutralna ako se ne miješa u međunarodne oružane sukobe koji uključuju druge nacije u ratu. Ne može dopustiti zaraćenim stranama da koriste njezin teritorij kao bazu za vojne operacije, ne smije zauzimati strane, niti opskrbljivati ijednu stranu vojnom opremom. 

Što je predsjednik Zelenski rekao?  

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je 15. ožujka da se Ukrajina ne može pridružiti NATO-u.  

„Već godinama slušamo kako su vrata otvorena, ali također slušamo da ne možemo ući. To je istina koju moramo prihvatiti,“ rekao je Zelenski, a njegove riječi mnogi tumače kao odustajanje od želje da Ukrajina pristupi savezu. Neki u Ukrajini takav potez smatraju neprihvatljivim ustupkom. 

Tijekom mirovnih pregovora u Turskoj u utorak, ukrajinski pregovarači rekli su da je Kijev spreman prihvatiti neutralnost ako se, prema međunarodnom dogovoru, zapadne zemlje poput SAD-a, Francuske i Velike Britanije obvežu čuvati njezinu sigurnost.  

Ipak, ukrajinski put prema članstvu u NATO savezu upisan je u ukrajinskom ustavu, koji ne može biti izmijenjen tijekom trajanja izvanrednog stanja koje je trenutno na snazi.  

Može li Ukrajina izmijeniti svoj ustav?  

Za svaku izmjenu potrebna je podrška 300 od ukupno 450 zastupnika u dvije odvojene sjednice parlamenta, nakon čega izmjenu mora potvrditi ustavni sud. 

„Trenutno ovakav prijedlog nema potrebnu podršku, ali ako se konflikt nastavi i postane jasno da NATO ne pomaže, mišljenja se mogu promijeniti,“ kaže ukrajinski politolog Volodimir Fesenko.  

„Zelenski je razočaran nedovoljnom pomoći NATO saveza i to mijenja javno mišljenje. Za nas, NATO je najjednostavniji i najmanje bolan ustupak,“ dodaje.  

Što Ukrajinci žele?  

Prema posljednjoj anketi koju je provela Rating tvrtka ranije u ožujku, 44 posto Ukrajinaca misli da bi se zemlja trebala pridružiti savezu, što je 2 postotna boda manje od ankete provedene u veljači, prije početka ruske invazije.  

Oko 42 posto Ukrajinaca vjeruje da bi Ukrajina trebala nastaviti surađivati s NATO savezom, ali ne i postati članica.  

„Ukrajinci se žele pridružiti NATO savezu, ali ako Europa ponudi članstvo u EU i predloži financijski paket za obnovu Ukrajine, priča o NATO-u mogla bi na neko vrijeme pasti u drugi plan,“ kaže Mikola Davidiuk, politički analitičar iz Kijeva. 

„Ako Britanija, Francuska i SAD – tri nuklearne velesile – Ukrajini garantiraju sigurnost, takav savez mogao bi biti snažniji od pridruženja NATO-u,“ dodaje.  

Ukrajinski pregovarači u utorak su u Turskoj usporedili garancije koje žele s Člankom 5. NATO povelje, u kojem se članice slažu da će jedna drugoj priskočiti u pomoć u slučaju vojne agresije na jednu od njih, piše Guardian

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar